KRIZNI ŠTAB

Posljednji podaci: U Kantonu Sarajevo ukupno 44 potvrđena slučaja, sedam osoba hospitalizirano

Jučer su testirane 73 osobe, a pozitivnih je pet, odnosno jedan retestirani

Pilav: O trenutnoj situaciji u Sarajevu. Arhiv

Piše: Avaz.ba

5.4.2020

Ukupan broj potvrđenih slučajeva pozitivnih na koronavirus u Kantonu Sarajevu je 44. Kazala je ovo danas Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

- Naših sugrađana iz samoizolacije je izašlo 2.601. Testirano je jučer 73, a pozitivnih pet, odnosno jedan retestirani. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je sedam pacijenata, od toga je na respiratoru jedan, a na oporavku su dva pacijenta. Smrtni ishod je tri. Srećom, taj se broj ne mijenja neko vrijeme. Gledajući ove broje proteklih dana, možemo reći da smo zadovoljni razvojom epidemiološke situacije u KS. Kontinuirano se povećava broj testiranih. Iz dana u dan imamo četiri ili pet pozitivnih. To govori u prilog tome da smo blagovremeno poduzeli sve mjere, također naši sugrađani su ispoštovali sve mjere - kazala je Pilav. 


Sve veći broj oboljelih. Ilustracija

Dodaje da je jučer bilo redovno zasjedanje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, na kojem je predložene da se ne ublažavaju određene mjere. 

- Jučer je bilo redovno zasjedanje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, pojavila se informacija, odnosno izvještaj s tog sastanka, u kojem je Kantonalno ministarstvo zdravstva predložilo da se ne ide s liberalizacijom mjera, odnosno da ostane na snazi mjera Federalnog kriznog štaba, pogotovo o zabrani kretanja stanovništva starijeg od 65 godina i mlađih od 18 godina. Ova mjera treba ostati na snazi još konkretno u Kantonu Sarajevu. Prvi slučaj u KS bio je 20. marta, unutar 15 dana mi nismo zabilježili eskaliranje laboratorijski potvrđenih slučajeva, što smatramo dobrim napretkom. U narednih 15 dana želimo da to održimo, u narednom periodu ćemo imati dobre rezultate ukoliko se budemo pridržavali mjera - istaknula je Pilav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.