SARAJEVO

Pilav: Na Podhrastovima hospitalizirano osam osoba

Do sada je u Kantonu Sarajevo 50 pozitivnih slučajeva

Aida Pilav. Arhiv

Piše: A .Č / Avaz.ba

7.4.2020

Do sada je u Kantonu Sarajevo 50 pozitivnih slučajeva. Ovu informaciju danas je nakon sjednice Kriznog štaba KS potvrdila predsjednica Štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav.

- Na Podhrastovima je hospitalizirano osam osoba, a jedna je na respiratoru. U Kantonu Sarajevo ukupno je četvero umrlih od posljedica koronavirusa. Možemo reći da je broj smrtnih ishoda, u odnosu na broj stanovnika, približan kao i u drugim gradovima Federacije. Gledajući presjeke u svijetu, u Federaciji nije velik broj smrtnih ishoda i imamo pet posto teško oboljelih - rekla je Pilav.

Dodala je da je u Sarajevu prvi potvrđen slučaj bio 25. marta, trenutno se prolazi prvi dio izolacije.

- Prema svjetskim statistikama, očekuje se skoro pet posto teško oboljelih pacijenata s teškom kliničkom slikom. Nema potrebe da ljudi budu u strahu, jer zdravstvo djeluje pravovremeno. Početkom februara smo napravili trijaže na ulazima u bolnice, zatvoreni su aerodromi i Štab je poduzeo dobre mjere. Zadovoljni smo da se nije desila ekspanzija oboljelih. Mjesta opuštanju nema i zato smo jučer izdali apel kako bismo održali stabilnu zdravstvenu situaciju da se, iako je vani lijepo vrijeme, ne izlazi iz kuće ako to nije prijeko potrebno - rekla je Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.