SARAJEVO

Pilav: U KS zaraženi pet ljekara i jedna medicinska sestra

Jedna grupa bh. državljana koji se nalaze u Studentskom domu Bjelave sutra izlazi iz karantina

Aida Pilav. Vlada KS

Avaz.ba

13.4.2020

U Kantonu Sarajevo je koronavirusom zaraženo šest medicinskih radnika, potvrdila je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS. 

Riječ je o pet doktora medicine i jednoj medicinskoj sestri tehničaru. Nema puno zaraženih zdravstvenih radnika, ali moramo biti oprezni u narednom periodu - rekla je Pilav. 

Ona je istakla da bi jedna grupa bh. državljana koji se nalaze u karantinu u Studentskom domu Bjelave, a riječ je o putnicima iz Italije koji su u karantin smješteni krajem marta, tokom sutrašnjeg dana trebala izaći iz karantina. 

To je bio prvi karantinski smještaj u toku epidemije. Mi smo u prethodnom periodu poslali upit Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i stigla nam je preporuka da karantin može trajati 14 dana, nakon čega se piše epidemiološki izvještaj. Federalni ministar zdravstva nakon izvještaja mjeru karantina stavlja van snage. Za grupu iz Italije očekujemo da će to biti u toku današnjeg dana, a realizacija sutra. Izvještaji iz karantina su svakodnevni, sve je uvezano i nema razloga za brigu. Sve osobe koje su tamo imaju potpuno zdravstvenu brigu - istakla je Pilav.

Nihada Glamoč. Vlada KS

U karantinu na Bjelavama trenutno se nalazi 130 osoba, rekla je komandantica Kriznog štaba KS Nihada Glamoč, istakavši da su jučer stigle još četiri osobe s graničnih prijelaza Orašje i Izačić. 

U prinudnoj izolaciji nalazi se sedam osoba. Kada je riječ o broju nezaposlenih, istaknuto je da je od proglašenja stanja prirodne nesreće u KS 1.800 građana prijavljeno na biro, a samo jučer ih je bilo 260.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.