NAKON INCIDENTA

Ministar Jusko obišao migrantski centar Blažuj

Kulturološke razlike među migrantima počesto su uzrok njihovih sukoba

Ministar Jusko posjetio migrantski centar u Blažuju. MUP KS

Avaz.ba

15.4.2020

Povodom incidenta koji se nedavno desio u migrantskom centru Blažuj, u kojem je učestvovalo više stotina migranata, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko obišao je ovaj centar i pripadnike Uprave policije MUP-a KS koji rade na pojačanom osiguranju.

Tokom obilaska, ministar Jusko održao je sastanak sa menadžerom kampa Stevanom Jugovićem i njegovim saradnikom Eldinom Bečovićem, na kojem se razgovaralo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u migrantskom centru, razlozima zbog kojih je došlo do sukoba između migranata, kao i o proširenju kapaciteta za prijem novih migranata.


Sastanak u Blažuju. MUP KS

Bez obzira na veliki broj novih poslova i zadataka koje je MUP KS dobio u nadležnost u proteklom mjesecu, jedan od najvećih prioriteta ovog ministarstva je sklanjanje migranata s ulica, ali i osiguranje migrantskog centra Blažuj, u kojem boravi više od 2.000 migranata - istaknuo je ministar Jusko. 

Dodao je da su kulturološke razlike među migrantima počesto uzrok njihovih sukoba te da će zbog toga pripadnici MUP-a KS osiguravati migrantski centar Blažuj i u narednom periodu.  

Menadžer kampa Jugović izrazio je veliku zahvalnost pripadnicima MUP-a KS na dosadašnjoj podršci i saradnji, a naročito na njihovoj brzoj reakciji za vrijeme sukoba, zahvaljujući kojoj nije došlo do većih posljedica.

Na sastanku je dogovoreno da će menadžment MUP-a KS, zbog svega navedenog, biti u stalnoj komunikaciji sa menadžmentom migrantskog centra Blažuj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.