NA LICU MJESTA

"Avaz" u Gerontološkom centru u Sarajevu: Posjete zabranjene, nedostaje opreme

Veliki broj korisnika spada u rizičnu kategoriju, stariji od 65 godina i, kako kažu, na samom početku veoma im je teško padalo što ne mogu da zagrle svoje najbliže i provedu vrijeme s njima.

Piše: D. B. / Avaz.ba

16.4.2020

Svi korisnici Centra zaštićeni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U Gerontološkom centru u Nedžarićima posjete su već nekoliko sedmica zabranjene. Veliki broj korisnika spada u rizičnu kategoriju, stariji od 65 godina i, kako kažu, na samom početku veoma im je teško padalo što ne mogu da zagrle svoje najbliže i provedu vrijeme s njima. No, zaposlenici svakodnevno vode računa o njihovoj higijeni i dezinfekciji. 

Melisa Alibašić-Hadžić. Avaz

Pridržavanje mjera

Potvrdila nam je ovo direktorica ovog Centra Melisa Alibašić-Hadžić,  koja je kazala da je stanje u ovom centru stabilno, ali da svakodnevno strahuju da koronavirus ne uđe u centar. 

- Radnici se prije ulaska svakodnevno dezinficiraju. Imamo dosta dementnih osoba, invalidnih, i radnici svakodnevno obilaze sobe, čiste i dezinficiraju kako ruke, tako i namještaj u sobama. Zaposlenici se maksimalno pridržavaju mjera, njihovo kretanje je od kuće do posla - kazala je Alibašić-Hadžić.

Svjesni situacije

No, Gerontološki centar veliki problem ima sa zaštitnom opremom. Prije pandemije koronavirusa, u ovom centru se skoro svakodnevno koristilo više od 350 pari rukavica i suočavali su se sa problemom finansija. Dolaskom koronavirusa u našu zemlju, situacija je sada znatno gora.

Socijalni radnici i psiholozi intenzivno svakog dana rade s korisnicima kako bi im na neki način olakšali dane izolacije. Kako bi postigli socijalnu distancu između sebe, imaju termine kada i u koliko koja grupa korisnika može da izađe u dvorište i prošeta.

Druženje je nešto, kako kažu, što im olakšava i uljepašava život, ali su svjesni situacije i samo žele da što prije prođe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.