SARAJEVO

Pilav: Povećan broj testiranih, jučer analizirano 196 uzoraka

Zamolio bih sve naše sugrađane, jer je najavljeno lijepo vrijeme za vikend, da se suzdrže još malo, istaknuo je Jusko

Pilav: Četiri nova slučaja. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

17.4.2020

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav na današnjoj pres-konferenciji rekla je da je u posljednja 24 sata na koronavirus analizirano 196 uzoraka, što predstavlja povećanje broja testiranih.

- Potvrđena su četiri nova slučaja, 18 pacijenata je u izolatoriju Kliničkog centra i dva su na respiratoru. Rješenje o kućnoj izolaciji dobilo je 60 građana. Od početka pandemije, testirano je ukupno 1.878 građana i pozitivnih je 99, kojih je sedam retestirano, a potpuno izliječenih je 10. Imali smo i četiri smrtna slučaja. Imamo i dva pozitivna pripadnika SIPA-e koji imaju prebivalište na području Kantona Sarajevo - rekla je Pilav.

Na pitanje novinara zašto putnici iz Švedske, njih 66, tvrdi da su testirani a da nemaju rješenje o izolaciji, Pilva je pojasnila da je izdato grupno rješenje i na njemu se nalaze imena svih 66 putnika. 

- Ne izdaje se pojedinačno rješenje nego grupno i to je dovoljno. Ovo je nova situacija i za nas i za cijelu BiH. Nedavno smo tražili od Svjetske zdravstvene organizacije potvrdu je li dovoljno 14 ili 28 dana samoizolacije i rečeno nam je da se nakon prvog testiranja radi retestiranje nakon 14 dana ako pacijent nije imao pogoršanje simptoma. Ukoliko nije bilo razvoja simptoma, izolacija se sa 28 skraćuje na 14 dana - pojasnila je Pilav.

Što se tiče rada stomatoloških ordinacija, Krizni štab FBiH izdao je prije mjesec naredbu da se zabranjuje rad u privatnim stomatološkim ordinacijama.

- Sve usluge se mogu dobiti u javnim ustanovama i domovima zdravlja - zaključila je Pilav.


Jusko: Policijski sat prekršile 22 osobe. Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko rekao je da je u posljednja 24 sata bilo dosta posla za policiju.

- Policijski sat prekršile su 22 osobe, a prije desetak dana taj broj je bio oko 100, što znači da su mjere dale rezultate. Što se tiče prijetnji policiji na jednom portalu, za manje od tri sata ta osoba je locirana i privedena. Nećemo dozvoliti da se bilo ko i bilo gdje igra životima policajaca. Svaka prijetnja će biti tretirana ozbiljno, jer huškači djeluju na druge ljude. Osobe koje budu to radile, neka budu sigurne da će krivično odgovarati - upozorio je Jusko. 

- Što se tiče migranata, MUP nema mogućnost da proširuje kapacitete nego to radi IOM. Kada se prošire kapaciteti, mi ćemo migrante skloniti tamo. Građani su primijetili da ih je manje na ulicama grada, ali ih još ima, nećemo dozvoliti prosjačenje i uznemiravanje građana - rekao je Jusko.

Saopćio je i da je jedan policajac pozitivan na koronavirus te da nisu u mogućnosti da kao ispomoć pozivaju kolege koji su u penziji, već se moraju oslanjati na raspoložive kapacitete.

- Zamolio bih sve naše sugrađane, jer je najavljeno lijepo vrijeme za vikend, da se suzdrže još malo. Svima nam je u interesu kolektivna disciplina, ali to nije moguće dok imamo puna izletišta. Ne želimo zaustaviti život, držite se socijalne distance, ali zbog zaštite života građana, suzdržite se. Ako ste već vani, držite se socijalne distance. Policija će biti na terenu i pratit će situaciju - rekao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.