U PROTEKLA 24 SATA

Pilav: Počinju masovna testiranja i traganja za asimptomatskim kliconošama

Na Klinici Podhrastovi hospitalizirano 16 osoba, a dvije su na respiratoru

Aida Pilav. Avaz

Piše: Avaz.ba

19.4.2020

U Sarajevu su u protekla 24 sata evidentirane još tri osobe pozitivne na koronavirus, potvrdila je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona. Ona je navela da je ukupno testirano 128 osoba. 

Na Klinici Podhrastovi hospitalizirano je 16 osoba, a dvije su na respiratoru. Ukupno su od početka pandemije u Kantonu Sarajevo preminule četiri osobe, dok je ukupan broj testiranih 2.111. 

Broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi koronavirusom je osam i svi su stabilnog stanja - rekla je Pilav.  

Prosječna dob hospitaliziranih je 57,7 godina, od čega njih šestero od 46 do 60 godina.

U dobi od 61 do 70 je pet osoba, a najmanje ih ima od 71 i više godina - ukupno 7 posto. Od 21 do 35 godina kod 19 posto je potvrđen novi koronavirus, a osam posto kod onih ispod 20 godina - navela je Pilav. 

Zadovoljni rezultatima

Pilav je istakla da je Krizni štab KS zadovoljan dosadašnjim rezultatima, kako brojem zaraženih tako i brojem testiranih. 

- Nesumnjivo je da su uloženi veliki napori da mi imamo na taj način epidemiju pod kontrolom, ali kako smo spremni na eventualne promjene situacije, shodno tome su napravljeni i prijedlozi reorganizacija unutar sistema zdravstvene zaštite KS, gdje nadležni ministar, kao i Vlada KS, u skladu sa zakonom, može napraviti reorganizaciju unutar sistema zdravstvene zaštite - rekla je Pilav. 

Istakla je da se rade prijedlozi i preporuke te da će na osnovu toga kako se bude mijenjala situacija, Krizni štab savjetodavno ići prema Vladi KS, odnosno nadležnom ministarstvu da se naprave neke od reorganizacija. 


Dva laboratorija

Ona je navela da su laboratoriji koji provode testiranja isključivo u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva. U Kantonu Sarajevo su dva laboratorija koja imaju certifikate da provode testiranja. 

- To je Institut za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao referentna ustanova, akreditirana od Svjetske zdravstvene organizacije, njihovi rezultati idu na potvrdu u međunarodne laboratorije, i drugi laboratorij je na Veterinarskom fakultetu - rekla je Pilav. 

Istakla je da je u pripremi okvir za povećanje broja testiranja, vjerovatno u kombinaciji seroloških i molekularnih testova. 

- Molekularna testiranja su ova koja se rade uzimanjem brisa, i ići ćemo u kombinaciji sa serološkim testiranjima, što se dešava i u susjednim zemljama. Republika Hrvatska također kreće s tim jednim planom. Serološka testiranja, uzimanjem uzoraka iz kapilarne krvi ili venske, pune krvi, jako su značajna u ovoj fazi s obzirom na to da ulazimo u drugi mjesec značajnih zdravstvenih mjera - rekla je Pilav. 

Istakla je da je Kanton Sarajevo sada u fazi kada mora imati širi pristup, kako bi se s epidemiološkog stanovišta vidjelo koliko je građana došlo u kontakt s virusom i da se počne tragati za asimptomatskim kliconošama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.