SARAJEVO

Pilav: U posljednja 24 sata testirano 58 uzoraka, četiri pozitivna

Do 19. aprila testirano je ukupno 2.169 osoba

Pilav: Od početka pandemije pozitivno je 110 osoba. Printscreen

Piše: Avaz.ba

20.4.2020

Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 58 uzoraka, od čega su četiri pozitivna, a od toga su tri retestirana. Još jedna osoba preminula je jutros od zaraze koronavirusom tako da je do sada u KS preminulo ukupno pet osoba.

Ovo je potvrdila predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav. Rekla je i da je hospitalizirano 14 pacijenata u izolatoriju na Podhrastovima.

- Do 19. aprila testirano je ukupno 2.169 osoba, pozitivnih je 110, od čega 11 retestiranih. Izliječeno je 15 osoba, tri strana državljana koja su izliječena, izmještena su u zemlje iz kojih dolaze – navela je Pilav.

Ukupno do sada u KS preminulo pet osoba. S. Saletović

Kada je riječ o povećanom obimu testiranja, istaknula je da se, kao i do sada, primarno testiraju osobe koje imaju simptome. Istaknula je da je jutros u Opću bolnicu smještena štićenica Gerontološkog centra u Sarajevu, koja je pozitivna na Covid-19, te da nema težu kliničku sliku. 

Napomenula je da je danas počelo testiranje svih uposlenika ovog centra u Nedžarićima. 

- U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, počinjemo sa povećanim obimom testiranja, ali po prioritetima. Prvo oni sa simptomima, onda oni koji su u češćem kontaktu s oboljelima, zdravstveni radnici, njegovatelji u državnim i privatnim domovima za stare, ljudi iz javnih službi, da se vidi koliko virus cirkulira - pojasnila je ona.

Kad je riječ o bh. državljanima koji su došli iz Švedske i smješteni su u karantin na Bjelavama, Pilav je zamolila za razumijevanje, jer se radi o provođenju naredbe koju je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva. 

- To je obavezni karantin od 14 do 28 dana. Među njima su tri osobe pozitivne na koronavirus i nalaze se u izolaciji pod punim epidemiološkim nadzorom - navela je Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.