SARAJEVO

Počela online sjednica Skupštine KS

Zastupnici će razmatrati Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2020. godinu

U toku online sjednica. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

23.4.2020

Počela je online sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Na ovoj sjednici zastupnici će razmatrati Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Također, razmatrat će i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana ZZO-a za 2020. godinu. Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama KS, Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja KS, kao i Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2.do 9. maja. 

Također će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnina u skladu s članom 23. Zakona o eksproprijaciji FBiH u svrhu izgradnje saobraćajnice I transverzale, dionica Kranjčevićeva-Bare-Hotonj.


U toku online sjednica. Printscreen

U toku su zastupničke inicijative i pitanja.

Zastupnik Aljoša Čampara (SDA) imao je dva pitanja:

- Je li utvrđen put pacijenta u zdravstvenim ustanovama? Ako jeste, molim upute kako bi građani znali kuda da se kreću. Ako nije definiran, molim da mi se kaže zašto nije. Drugo pitanje odnosi se na to je li tačno da sve važne procese iz sekundarne zaštite selite iz KCUS-a u Opću bolnicu, molim da mi se to obrazloži zašto. 

Zastupnik Mahir Dević (SDA) pokrenuo je inicijativu da se sredstva za rad političkih stranaka u KS umanje za najmanje 50 posto. Dević je tražio da se razmotri i pripremi prijedlog odluke u kojoj će se učešće u upravnim, nadzornim odborima, skupštinama javnih preduzeća i komisijama Vlade plaćati 1 KM sve dok traje odluka o proglašenju prirodne necreće uzrokovane koronavirusom. 

Zvonko Marić pitao je resornog ministra Krivića šta će biti sa maturom, eksternom maturom, upisom u škole i koje su mjere poduzete. 

- Drugo se pitanje odnosi na preduzeće GRAS. Do nas je došla odluka da je raspisan konkurs za konduktera i da je izabrano 22 kandidata. Interesantno je da je svih 22 kandidata imalo po 100 bodova. Jedno od pitanja je bilo koliko tramvajckih linija ima a svi su odgovorili da je pet, a tačan odgovor je šest linija. Pa pitam kako je moguće da su svi kandidati imali maksimalan broj bodova na konkursu - rekao je Marić.

Zastupnica Admela Hodžić pitala je koliko je migranata od početka pandemije smješteno u migracioni centar Ušivakdok 

- Da li im je ograničeno kretanje, da li se pridržavaju propisanih mjera i loliko je migranata testirano na koronavirus i ima li pozitivnih - pitala je Hodžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.