PANDEMIJA

Aida Pilav: U KS u posljednja 24 sata testirano 247 osoba

Trenutno je u ovom kantonu 65 aktivnih slučajeva koronavirusa, kazala je Pilav

Pilav: Stanje je stabilno. Avaz

Piše: Avaz.ba

25.4.2020

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, danas je na konferenciji za novinare govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu. Naglasila je da cijeli region, izuzev Srbije, dostiže plato epidemije

Navodi kako je u KS u posljednja 24 sata testirano 247 osoba, od kojih je jedna osoba pozitivna. Od početka epidemije testirano je 8.213 osoba, 131 nalaz bio je pozitivan, od kojih su 22 retestirana. 


Pilav: Ukinut policijski sat. Avaz

- Trenutno je u ovom kantonu 65 aktivnih slučajeva koronavirusa, 28 osoba oporavljeno je u potpunosti, njih četvero u posljednja 24 sata, a preminulo je šest osoba. Ukupno hospitaliziranih u KS je 10, od kojih se osam nalazi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a dvije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" - kazala je Pilav.  

Ona, između ostalog, navodi da je u regionu stabilna situacija kada je u pitanju širenje zaraze te da se svi zajedno, izuzev Srbije, "nalazimo u fazi dostizanja platoa epidemije".

Dodala je da, prema riječima Svjetske zdravstvene organizacije, cijeli svijet ulazi u "eru novih normi", zbog čega je apelirala na poštivanje fizičke distance i nošenje zaštitne opreme.

Jučer je ukinut policijski sat u Federaciji BiH, a u KS je stavljena van snage naredba o skraćenom radnom vremenu trgovina.

- Sve osobe koje se nalaze u karantinu u Studentskom domu Bjelave, testirane su tokom jučerašnjeg dana. Ovaj karantin je napustilo 37 osoba, 85 ih se trenutno nalazi tamo gdje čekaju poništenje rješenja o karantinu, što bi trebalo biti završeno tokom dana. Svi građani koji prekrše mjeru izolacije, nastavit će biti smještani na Bjelavama, a tamo je trenutno jedna takva osoba - rekao je Jasmin Terović iz Štaba civilne zaštite KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.