SARAJEVO

Pilav otkrila planove Kriznog štaba KS za 1. maj

Od početka pandemije do danas obavljeno je 3.947 testiranja

Pilav: Pozitivno 136 osoba. Printscreen

Piše: Avaz.ba

27.4.2020

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kanton Sarajevo prof. dr. Aida Pilav saopćila je na današnjoj press konferenciji da je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 88 osoba, od čega su tri pozitivne.

- To nisu novi slučajevi, radi se o retestiranjima. U izolatoriju na Podhrastovima hospitalizirano je osam pacijenata, a u Općoj bolnici tri, među kojima je i osmogodišnje dijete. Ukupno je hospitalizirano 11 naših sugrađana i svi su sa blažim kliničkim slikama - pojasnila je Pilav. 

Istakla je da je trenutna epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća.

Izdatih rješenja o samoizolciji u Kantonu Sarajevo je 372, a prema izvještaju MUP-a KS u protekla 24 sata zabilježena su tri kršenja ovih mjera. 

Od početka pandemije do danas obavljeno je 3.947 testiranja. 

- U Kantonu Sarajevo je pozitvno 136 osoba, od čega je 26 retestirano, 41 izliječen, broj aktivnih slučajeva je 52, a šest građana je preminulo - rekla je Pilav


Berilo: Ispoštovane sve mjere. Printscren

Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo rekao je da je u Općini zadovoljavajuća situacija i da su ispoštovane sve mere.

- Podijelili smo zaštitne maske svim uposlenicima, a ispred Doma zdravlja postavljen je trijažni centar. Tu su i pripadnici civilne zaštite i crvenog križa. Osobama koje su u stanju socijalne potrebe podijeljeni su paketi osnovne živorne namirnice. Vrši se dostava lijekova na kućne adrese osobama koje nisu u mogućnosti otići po njih. Svim radnicima koji su ostali bez posla dat ćemo jednokratne naknade, najvjerovatnije po 10 KM - rekao je Berilo.

Općina je podijelila 100 jednokratnih pomoći od 100 do 200 KM. 

- Ono što će nam predstavljati probleme jeste da će za prvomajske praznike mnogi građani doći u našu općinu. Nastojat ćemo da poduzmemo sve što narede krizni štabovi - rekao je Berilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.