VRIJEDNA DONACIJA

Gerontološkom centru u Sarajevu uručena zaštitna oprema

Nabavka je dio podrške borbi protiv pandemije Covida-19 u BiH, za koju je Kraljevina Norveške izdvojila 7,5 miliona kruna

Nenadić: Važna donacija. Avaz

Avaz.ba

29.4.2020

Gerontološkom centru u Sarajevu danas je uručena zaštitna oprema čiju su nabavku finansirali Vlada Kraljevine Norveške i Vlada Kantona Sarajevo, a osigurao je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Ukupna vrijednost ove donacije u opremi neophodnoj za zaštitu od bolesti Covid-19 je 70.000 maraka, a osim Gerontološkom centru, oprema će biti dodijeljena i za još šest institucija u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

- Ovo je za nas veoma važna donacija. Išli smo na sedam najugroženijih ustanova kada je u pitanju zaštita od koronavirusa tako da je ova pomoć dobrodošla, jer ne znam šta nas čeka ukoliko dođe do novog talasa zaraze. Dogovorili smo se da će se oprema koristiti racionalno - izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Gerontološki centar u Sarajevu dom je za 350 štićenika i štićenica koji pripadaju najrizičnijoj grupi, a u aprilu je registriran prvi slučaj zaraze novim koronavirusom.

Andersen: Sada već razmišljamo kako podržati BiH dugoročno. Avaz

Nabavka zaštitne opreme dio je podrške borbi protiv pandemije Covida-19 u BiH, za koju je Kraljevina Norveške izdvojila 7,5 miliona kruna (skoro 1,3 miliona KM). Siri Andersen, otpravnica poslova Ambasade Norveške u BiH, rekla je da je ključno djelovati preventivno. 

- Imamo dobru saradnju s različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i sada već razmišljamo kako podržati Bosnu i Hercegovinu dugoročno kada je u pitanju rješavanje posljedica krize - rekao je Andersen.

Kraljevina Norveška do sada je, između ostaloga, finansirala nabavku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu te nabavku EKG uređaja za Klinički centar u Sarajevu, dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske te medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Kraljevina Norveška je, također, osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Kraljevine Norveške u Sarajevu i UNDP potpisali su 26. marta sporazum o odgovoru na pandemiju koronavirusa, u okviru kojeg se realizira nabavka neophodne opreme i materijala. UNDP, kao dio napora Ujedinjenih naroda u BiH, od trenutka proglašenja vanrednog stanja, intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.