SKUPŠTINA KS

Skrenuli s teme: Ko je kome pokazao srednji prst, a ko kome "soli pamet"

Zastupnici su upućivali kritike jedni drugima, a redali se replika za replikom

Piše: A. Č. / Avaz.ba

7.5.2020

Mahir Dević, Nermin nikšić i Igor Stojanović. Printscreen

Nakon što je zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici Skupštine Igor Stojanović kritikovao Vladu KS zbog Korona-zakona, a ministru finansija Jasminu Halebiću rekao kako je imao sramotno izlaganje, zastupnik SDA Mahir Dević ga je optužio da je iznio niz uvreda te je uslijedila žustra rasprava u koju su se uključili i drugi zastupnici.

Rasprava o Korona-zakonu je prerasla u ličnu raspravu koja je trajala skoro sat. 

Zastupnici su upućivali kritike jedni drugima, a redali su se replika za replikom, poslovnička intervencija za poslovničkom intervencijom, ispravka krivog navoda za ispravkom krivog navoda. I tako skoro sat.

Stojanović je rekao ministru Halebiću da je njegovo izlaganje sramotno za Kanton Sarajevo i da bi volio da su tu analizu poslali Ekonomskom fakultetu UNSA da čuju njihovo mišljenje, a oštro je kritikovao ekonomske mjere Vlade KS.

Uzvratio je Mahir Dević, koji mu je spočitao da on to ne razumije, jer je njegovo razumijevanje takvih stvari „u dometu savjetnika u nekom preduzeću koje propada, a savjetnik sebi digne plaću na 2.500 KM“, aludirajući na radnije zaposlenje Stojanovića kao savjetnika u ZOI'84.

Dok je s jedne strane Stojanović ocijenio rad ministra finasija Jasmin Halebić kao "nekompetentan", Dević je objašnjavao kako je Halebić doktor ekonomskih nauka te da je bio dekan Ekonomskog fakulteta u Zenici.

Stojanović je replicirao Deviću, kazao je kako mu "neće soliti pamet" i da je to što priča "odraz njegovog odgoja".

- Ja vaše gluposti na skupštini saslušam svaki put - rekao je Stojanović kolegi Deviću.

U tom momentu se, uključio Damir Nikšić koji je tražio da se zastupnici vrate dnevnom redu te da se ponašaju primjerno. Na to mu je odgovoreno da se on ne treba izjašnjavati o „primjerenom ponašanju“.

Taman kad je Nikšić "presudio" da su i Dević i Stojanović u pravu, uključio se Marić.

On je prisutnima saopćio da posjeduje snimak na kojem mu Nikšić pokazuje srednji prst tokom sjednice. Radi se o jednom od ranijih zasjedanja. 

S druge strane, Nikšić kaže da ga niko nije na prošloj sjednici opomenuo za nedolično ponašanje i da toga nema u transkriptu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.