MARATONSKA SJEDNICA

Skupština KS primila k znanju informaciju o nabavci zaštitnih maski od firme "Panta Rei"

Iz Civilne zaštite KS potvrdili da je izabran najpovoljniji ponuđač

Mirza Čelik. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

8.5.2020

Skupština Kantona Sarajevo, u maratonskom zasjedanju primila je s znanju Informaciju o nabavci zaštitnih maski od firme "Panta Rei" Sarajevo, čime je okončana maratonska sjednica, koja je počela u četvrtak u 10 sati, a završena u 2:50 sati u petak. 

- Kontatujem da je Informacija primljena k znanju. Ovom prilikom se u ime Kluba SDA izvinjavam zastupnici Šahman - rekao je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik. 

I tokom diskusije zastupnici su isticali kako bi trebalo biti upućeno izvinjenje zastupnici SBB-a Bilseni Šahman čiji je sin vlasnik firme "Pnata Rei". S time su se složili i neki od zastupnika opozicije koji su su dodali kako je priča o navodnoj aferi počela u medijima bliskim vladajućoj koaliciji, odnosno SDA. Naveli su i kako je zapravo ova navodna afera pokrenuta kako bi se skrenula pažnja sa milionske afere nabavke respiratora iz Kine. 

Šahman se zahvalila kolegama na brojnim riječima podrške, navodeći kako je evidentno da je cijeli proces bio politički. 

Na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda, Jasmin Terović, v.d. direktor Civilne zaštite KS, naveo je da je Štab, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, razmatrao nabavku zaštitnih maski, kojih nije bilo na stanju. 

- Štab je donio odluku,19.marta, o izdvajanju finansijskih sredstava za nabavku zaštitnih maski u iznosu od 52.650 KM, nakon koje je Uprava pokrenula proceduru nabavke i izvršila nabavku 50.000 zaštitnih maski od firme "Panta Rei" Sarajevo. Razlog odabira firme "Panta Rei" za nabavke ovih maski je zato što je ta firma, između ostalog, ponudila najpovoljniju ponudu, kada je u pitanju cjenovna ponuda, uvjeti plaćanja, jedino je firma "Panta Rei" je ponudila 50 posto plaćanja avansno, a 50 posto nakon isporuke i rok isporuke je bio najkraći - rekao je Terović. 

Sve druge ponude su bile skuplje, rokovi duži, a uvjeti plaćanja 100 avansno. Terović je naveo i da je došlo do tehničkih grešaka kada je riječ o prijavi nabavke na portalu Agencije za javne nabavke, gdje je u ponuđenim opcijama greškom izabrana istoimena firma iz Bijeljine.


Cacan: Nisam član Naroda i pravde

Kemal Cacan koji je u to vrijeme potpisivanja ugovora vršio funkciju v.d. Civilne zaštite KS rekao je da je 18. marta kada je proglašena pandemija, pokrenuta nabavka maski te da su tražili najbrži mogući način, vodeći računa o transparentnosti i najpovoljnijim uvjetima, što ih je dovelo do firme "Panta Rei".

- Kada nam je vlasnik firme "Panta Rei" (Bariš Bejtović, op.a.) dao svoje uvjete, kada smo uporedili sve moguće ponude, odgovorno tvrdim da su to bili najpovoljniji uvjeti - rekao je Cacan, dodavši da je odluku jednoglasno donijelo 16 ljudi koji sjede u Štabu. 

On je naveo da je firma ispoštovala ugovor do najsitnijih detalja i da je sve završeno transparentno, navodeći da se ni sada ne može naći povoljnija cijena za maski. 

Odgovarajući na pitanja zastupnika, rekao je kako u tom momentu nije bilo poznato čime se bavi firma "Panta Rei" te da su preporuku dobili od drugih firmi koje se bave nabavkom medicinske opreme, a koje u tom momentu nisu mogli izvršiti isporuku. 

Komentirajući svoju stranačku pripadnost, Cacan je rekao kako je znao da je ta funkcija bila namijenjena članu Naroda i pravde, ali je negirao da pripada toj stranci.

- Nisam član Naroda i pravde, nisam čak ni simpatizer - tvrdi Cacan, dodavši kako je na poziciju došao kao profesionalac.

Raspravu tražila Šahman

Ovu tačku dnevnog reda predložila je zastupnica SBB-a u Skupštini KS Bilsene Šahman. Podsjetimo, ona je tražila da se rasprava o nabavci maski za Civilnu zaštitu KS preko firme koja je u vlasništvu njenog sina Bariša Bejtovića uvrsti u dnevni red današnje sjednice Skupštine KS, naglasivši kako želi da se sve ovo pitanje raščisti do kraja. 

- Želim da se danas o ovome raspravlja, da ne bi bilo "do nekog zataškavanja i utjecala na svjedoke", jer sam jednom već prošla tu priču, ovoga puta ne, pogotovo ne sad, jer se radi o mom djetetu - kazala je Šahman na početku sjednice koja je počela u četvrtak u 10 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.