REAKCIJE

Rektor Škrijelj o zahtjevima studenata: Nećemo ići ni na čiju štetu

Nisu studenti krivi što se pojavila pandemija i ne bi trebali biti oštećeni, rekao Škrijelj

Škrijelj: Maksimalno razumijevaje prema studentima. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

8.5.2020

Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu usvojio je više zaključaka koje su uputili Univerzitetu u Sarajevu, a tiču se daljnjeg organiziranja studentske nastave.

Između ostalog, traže da se u akademski kalendar uvrste dva dodatna junsko-julska popravna ispitna roka, ali i da se ukinu uvjetni predmeti za prelaz iz 2019/20 u 2020/21 akademsku godinu.

Povodom toga, kontakriali smo rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja koji nam je rekao da sigurno neće ići na štetu studenata.

- Kada su pitanju isptni rokovi, a u skladu sa novonastalom situacijom, Univerzitet je u dogovoru sa Studentskim parlamentom na jednoj od sjednica Senata zauzeo stavi u martu kada smo odlučili na prelazak u online nastavu, studenti i mi smo se usaglasili da se tako realiziraju i ispiti. Ovih dana su pri kraju parcijalni ispiti ili su u toku - rekoa je Škrijelj.

 

UNSA: Studenti uputili zahtijeve. Arhiv

Kada su u pitanju završni ispiti, koji se trebaju polagati u junsko-julskom ispitnom roku, kako je potvrdio Škrijelj, očekuju da će se trenutne mjere do tada relaksirati.

- Moći ćemo za neke manje grupe studenata organizirati ispite u učionicama. To što studenti traže ja još nisam vidio, ali kad budem to dobio, u dogovoru sa Studentskim parlamentom, pokušat ćemo to riješiti donošenjem određenih odluka. Tražit ćemo i saglasnost resornog ministarstva kako bi mogli odstupiti od propisanih rokova koji su definirani zakonom i Statutom. To Unierzitet sam ne može uraditi - rekao je Škrijelj.

Podcrtao je da je saglasan s mišljenjem studenata da shodno novonastaloj situaciji Unverzitet mora tragati za fleksibilnim rješenjem koje ne bi bilo na štetu studenata.

- Nisu studenti krivi što se pojavila pandemija i ne bi trebali biti oštećeni. Njihov zahtjev mora biti usaglašen između Univerziteta i studneata, ali i osnivača UNSA-e. Na tome ćemo zajednički raditi. Očekujemo da će u drugoj polovini maja ove mjere biti još blaže. Što se tiče zahtjeva da se ukinu uvjetni predmeti koji su definirani i da se oni ovaj put ne insistira, također, mi se čini smislenim. U ovom vanrednom stanju treba iznaći maksimalno razumijevaje prema studentima i u tom pogledu spriječiti da to ne bude devaluacija kvalitete nastavnog proces, ali u svakm slučaju ne vidim ništa loše u tom zahtjevu - zaključio je rektor.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.