SARAJEVO

Vijeće roditelja: Djeca se ne trebaju vraćati u učionice u ovoj školskoj godini

Ukoliko bude potrebno, bit će obavljena anketa po školama kako bi se svi roditelji odredili da li su za povratak djece u učionice u ovoj školskoj godini

Školsku godinu završiti online. Ilustracija

Piše: A. Č. / Avaz.ba

8.5.2020

Učenici se ne trebaju vraćati u ove godine u školske klupe, stav je Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

- Razloga za to je mnogo. Ostalo je nešto manje od mjesec do kraja školske godine, a mnogo preduvjeta trebalo bi se ispuniti da se djeca vrate u učionice. Prijevoz još nije krenuo, potrebno je obaviti dezinfekciju škola, pa je onda raditi stalno tokom nastave u dvije smjene. Pored toga, djeci koja skoro dva mjeseca ne idu u školu povratak u klupe predstavljao bi veliku promjenu jer su se uveliko navikli na online nastavu. Zatvaranje škola bila je prva mjera u svrhu suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, logično bi bilo da bude i posljednja - rečeno je iz Upravnog odbora Vijeća roditelja KS. 

Ukoliko bude potrebno, bit će obavljena anketa po školama kako bi se svi roditelji odredili da li su za povratak djece u učionice u ovoj školskoj godini.

Istog stava je i Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola.

- Nemam dileme kada je to u pitanju, djeca ovu školsku godinu trebaju završti online nastavom. Uostalom, još je na snazi stanje nesreće. Mnogo toga bi se moralo uraditi da bi djeca svega desetak dana bila u učionicama. Bila bi to velika promjena za njih koja nije neophodna. Za dobrobit učenika, nastavnog osoblja i svih ostalih pratećih službi u školama to je najbolja opcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.