BAŠČARŠIJA

Ugostitelji radosni dočekali goste: Čekamo i postače, radit ćemo do sabaha

Sarajlije pokazale disciplinu, socijalna distanca se poštuje, na prve kafe stigli sa zaštitnom opremom

Piše: Selma Mujić / Avaz.ba

13.5.2020

Ugostitelji na Baščaršiji su jutros primili prve goste, nakon dva mjeseca, koliko je trajala zabrana rada zbog pandemije koronavirusa. Poželjeli su kažu nam "sjesti onako, promuhabetiti koju" sa svojim stalnim mušterijama. A i gosti su poželjeli svoje domaćine. Ispred jedne od kafana jutros su u redu čekali da gazda odmandali vrata. 

- Došli su jutros prije nas. Konačno svjetlost i radost i za ovaj grad i za nas. Osjeća se novi život. Jedva čekamo i ove naše ramazanske goste. Svake godine imamo tradiciju ovdje druženja dokasno, nadamo se da će nam doći večeras, ostat ćemo ako treba do zore da se osjeti taj miris ramazana - rekao je "Avaz" Edib Čengić, vlasnik ugostiteljskog objekta "Miris dunja". 

Ugostitelji će raditi dok ima gostiju. S. Mujić

Gosti su zadovoljni i nestrpljivo su čekali da izađu iz svojih domova i stignu na bosansku kafu na Baščaršiji. Ugostitelji nisu ranili jer, kako ističu, Sarajevo ne može da živi u punom kapacitetu bez šinskog saobraćaja. 

- Ovi hrabriji su izašli, požurili na prvu kafu. Sa zadovoljstvom su dočekali i moj osmijeh i vedrinu, pogotovo što je danas lijep i sunčan dan - kazao je Baton Adžanel, vlasnik ugostiteljskog objekta u srcu Baščaršije. 

Gosti uživali u osunčanoj Baščaršiji. M. Tabaković

Tahir Lakočević s Dobrinje se jutros uputio u staro jezgro grada. Dobro je, kaže, da je doživio da se ponovo sretne s prijateljima. Zatekli smo ga na podnevnoj kafi u blizini Sebilja.

- U devet sam izašao i došao na Baščaršiju. Nisam kafu popio dva mjeseca i došao sam ovamo namjerno i odlično je - kaže nam Lakočević. 

Put Baščaršije uputio se i Halid sa suprugom. Prošetali su kaže nam s Bjelava. 

- Poželio sam kafu da popijem na Baščaršiji. Ponio sam masku, čuvam se zatvorenih prostora, više volim gdje ima malo povjetarca i širine - kaže nam Halid, dodavši da se s prijateljima "druži preko interneta" i poručuje da smo dobro prošli. 

S Halidom se slaže i njegova supruga, navodeći da su građani bili disciplinirani i da je bilo mnogo pažljivih komšija. 

- Javljali su se i pitali, pošto smo sami nas dvoje, treba li nam šta. Živjeli Bosanci - poručila je ona. 

Halid sa suprugom prošetao s Bjelava. S. Mujić

Na prvu kafu na Baščaršiji stigao je i najpoznatiji bh. meteorolog Željko Majstorović sa suprugom. Šetali su kaže i ranije, a ovo je izuzetna prilika da se sretnu i prijatelji.  

- Konačno prilika da se obnove stare stvari, među njima i bosanska kafa na Baščaršiji. Sve se pomalo vraća u normalu - kaže nam Majstorović. 

Majstorović sa suprugom uživao na Baščaršiji. S. Mujić

A, kada je riječ o vremenu, dodao je da će maj biti dosta promjenjiv, ali neće biti previše padavina, dok će ljeto biti jako vruće uz nadu da će pasti koja kap. 

- Ko je zasijao i ubrat će ponešto - poručio je Majstorović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.