SARAJEVO

Pogledajte kako izgleda vožnja tramvajem po novim pravilima

Svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

15.5.2020

Sarajevski tramvaju, trolejbusi i autobusi ponovo, nakon skoro dva mjeseca, ponovo su na ulicama grada. 

U saradnji s prijevoznicima “GRAS” i "Centrotrans Eurolines", Ministarstvo saobraćaja KS je donijelo instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i u skladu sa epidemiološkom situacijom. 

Kako je definirnao, u prvoj fazi usluge javnog linijskog prijevoza putnika pružat će se na sljedeći način:

- Korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika. Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.

- Korisnici usluga koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, prijevozne usluge neće moći koristiti u vremenskom periodu od 6:30 do 9 sati kao i od 15 do 17 sati.

Tramvaji ponovo na šinama. A. Čengić

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, bit će određen period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza , odnosno narednih faza. 

Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine, da istu mogu koristiti u vozilima javnog prijevoza u periodu od 15. do 30. maja 2020. godine, kao nadoknadu za neiskorišteni a kupljeni martovski kupon.

Također naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice. 

Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza. Također su dužni poštovati upustva prevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, poručuju iz Ministarstva.

Kako izgleda vožnja po novim pravilima, pogledajte u videoprilogu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.