SARAJEVO

Danas misa za žrtve Blajburga i protestni skup: Policija zabranila kretanje

Zbog provođenja mjera osiguranja danas od 9 sati obustavlja se u Sarajevu saobraćaj, kao i kretanje pješaka

Misa počinje u 12:15 sati. Fena

A. Č. -Sl. M. / Avaz.ba

16.5.2020

U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova danas će u 12:15 sati početi misa posvećena žrtvama Blajburga, a koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Misa će biti direktno prenošena, a osim svećenika, zbog mjera kriznih štabova, bit će prisutno tek 20 vjernika.

Poznato je da je ovaj događaj izazvao niz reakcija javnosti, ambasada, antifašista, zbog čega je policija izdala posebne mjere. 

- U cilju održavanja stanja sigurnosti na navedenom lokalitetu, kao i sigurnog održavanja navedenog vjerskog obreda, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pristupila je planskim aktivnostima, te će u skladu sa rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, danas u periodu od 9 sati do završetka vjerskog obreda, pa će tako biti obustavljen saobraćaj i za motorna vozila ali i za pješake - najavljeno je iz policije.

Misa počinje u 12:15 sati. M. Kadrić

Zbog provođenja mjera osiguranja danas od 9 sati obustavlja se u Sarajevu saobraćaj (kretanje vozila i parkiranje), kao i kretanje pješaka, na dijelu ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Pehlivanuša, Dženetića čikma, Niže banje, Josipa Štadlera, Trg fra Grge Martića, Ferhadija i Štrosmajerova. 

Alternativni pravci su Bentbaša-Telali-Sagrdžije-Safvet bega Bašagića-Alije Nametka-Sedrenik-Bardakčije-Bolnička-Koševo-Maršala Tita, Mehmeda Spahe-Niže banje (kontra smjer)-Mula Mustafe Bašeskije, Mehmed paše Sokolovića-Pehlivanuša-Zaima Šarca-Bjelave-Koševo-Maršala Tita i M-5 Put Mladih Muslimana-Bistrik i obratno.

Obratiti pažnju na parkiranja vozila

Apeliraju na građane da poštuju instrukcije policijskih službenika na terenu, imaju strpljenja i suzdržite se od kretanja u određenom vremenskom periodu na navedenom lokalitetu. 

- Također, molimo vas da ne parkirate i ostavljate vozila u pomenutom vremenskom periodu, u ulicama i mjestima koja gravitiraju navedenom vjerskom objektu, kako ne bi došli u situaciju da vaše vozilo uklanjamo specijalnim vozilom „PAUK“, uz napomenu da će policijski službenici na terenu omogućiti i asistirati u provođenju neophodnih hitnih intervencija - saopćeno je.

Zahvalni na saradnji

- Koristimo priliku da vam se zahvalimo na saradnji, strpljenju i razumijevanju koje ste i do sada bezbroj puta pokazali u ovakvim i sličnim situacijama - kazali su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Komemorativni mimohod

Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine, je za danas najavio komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu, u znak protesta zbog održavanja mise blajburškim žrtvama.

Uoči šetnje, kako najavljuju, bit će održano okupljanje i govor ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u blizini kojeg su 28. marta 1945. godine ustaške snage, prema naređenju tadašnjeg ustaškog upravitelja Sarajeva, Maksa Luburića, objesile 55 građana Sarajeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.