SJEĆANJE

Prije 28 godina odigrala se čuvena Pofalićka bitka: Agresor je pobijeđen

Pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih formacija pokušali su tog dana presjeći grad pod opsadom

Sarajevski vojnici onemogućili su namjeru agresora. Arhiv

Avaz.ba

16.5.2020

Na današnji dan prije 28 godina, 16. maja 1992. godine u jutarnjim satima u glavnom gradu BiH odigrala se čuvena Pofalićka bitka kodnog naziva "Grom". Bila je to presudna bitka za Sarajevo. Pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih formacija pokušali su tog dana presjeći grad pod opsadom.

Kada je dan ranije, negdje oko podne, komandir srpske policije Novo Sarajevo Lazo Bojanić dao ultimatum stanovnicima sarajevskog naselja Pofalići da predaju oružje, niko nije vjerovao da će se sutradan u tom naselju odigrati bitka - jedna od najznačajnijih i najpresudnijih u odbrani Republike BiH i njenog glavnog grada, kao žile kucavice koju je neprijatelj opkolio.

Plan agresora je bio presijecanje Sarajeva preko Novog Sarajeva, spajanje linije Žuč - Pofalići sa tadašnjom kasarnom Maršal Tito i s Grbavicom, koja je vazdušnom linijom 500 metara udaljena od kasarne.

Heroji se ne smiju zaboraviti. Arhiv

Ujutro 16. maja 1992. godine slabo naoružani hrabri sarajevski vojnici onemogućili su namjeru agresora. Branioci Sarajeva uspjeli su doći do "Plavog granapa" i negdje oko 11 sati su zastali, jer im je pružen jak otpor.

Nakon nekoliko sati neizvjesnosti, pofalićki i velešićki borci konsolidirali su se i uništili jako mitraljesko gnijezdo na Cvijetića pekari. U završnoj fazi Pofalićke bitke značajnu ulogu odigralo je 11 boraca koji su došli u ispomoć, a kojima je komandovao Samir Pezo.

U prvim večernjim satima uspjela je deblokada čete Alije Prazine. Pripadnici agresorske vojske izvukli su se preko Orlića i Žuči prema Vogošći i Rajlovcu, a dio ih je skinuo uniforme i preko Dolac Malte uspio pobjeći na Vraca.

U Pofalićkoj bici poginuli su branioci Sarajeva: Edin Krako Deba, Miralem Miradžija i Muris Đelkić Čičak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.