REAKCIJE

Ćosović-Hajdarević: Važe li mjere zabrane za učesnike protesta protiv blajburške mise

Tražila od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio kriznim štabovima, MUP-u, Ministarstvu saobraćaja

Samra Ćosović-Hajdarević. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

19.5.2020

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini KS oglasila se povodom jučerašnjih medijskih natpisa vezanih za njenu inicijativu i pitanja, koji su, kako je navela "pogrešno interpretirani i izvučeni iz konteksta". Ona je navela kako zbog "pogrešne interpretacije", ima potrebu javnosti obrazložiti šta i iz kojeg razloga je inicirala. 

- Kao prvo, nisam ja tražila da se prekršajno sankcioniraju učesnici protesta protiv blajburške mise, nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise - razlika je ogromna. Tražila sam i od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio kriznim štabovima, MUP-u, Ministarstvu saobraćaja i da li je dobio dozvolu za ono epidemiološki rizično okupljanje. Odgovor sam dobila od Ministra saobraćaja nažalost da nisu imali saglasnost - navela je Ćosović-Hajdarević.


Ćosović-Hajdarević: Da li mjere zabrane važe za sve. Avaz

Navela je kako je inicijativu uputila kao "majka troje djece, čija su djeca preko 2 mjeseca u kući zbog koronavirusa i naredbi štabova", te kao kćerka koja "nije vidjela svoje roditelje sedmicama", ali i kao građanka koja se od proglašenja stanja pandemije strogo pridržavala mjere.

- U konačnici to sam tražila i kao zastupnica čiji su glasači za puno manje prekršaje nego što je slučaj sa organizacijom i učestvovanjem u masovnom skupu bez mjera zaštite i preporučene distance, dobivali ogromne kazne. Jednostavno, ne može policija provoditi represivne mjere spram nekih kategorija, a kršenje propisa od bilo koje druge, tolerisati. Evo da iz nekih razloga zanemarimo eklatantno kršenje propisa, ali pitam i vas ko će u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša odgovarati za isto, a veliki broj učesnika nije imao maske niti se pridržavao naredbi - navela je ona.

Istakla je i kako se pita da li mjere zabrane važe za sve te naglasila kako inicijativa i pitanja u vezi s njom, aposolutno nemaju nikakvu poveznicu sa motivima tog okupljanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.