SARAJEVO

Brojna pitanja o radu Službe za zapošljavanje KS

Zvonko Marić je ponovo konstatirao kako Služba za zapošljavanje treba promijeniti naziv jer ona ne zapošljava ljude

U toku onlina sjednica. Printscreen

Piše: Avaz.ba

21.5.2020

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo imali su danas brojna pitanja za ministricu rada i socijalne politike KS Jasnu Agić u vezi Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju JU Služba za zapošljavanje KS za prošlu godinu.

Agić je obnašala funkciju predsjednice Upravnog odbora Službe za zapošljavanje KS u izvještajnom periodu. 

Zastupnik Igor Stojanović pitao je zbog čega nije tražena saglasnost Vlade KS za imenovanje v.d. direktora Službe za zapošljavanje KS, kako je to rađeno ranije, te zbog čega mu je produžila mandata za još tri mjeseca nakon isteka šestomjesečnog mandata predviđenog zakonom.

Zanima me da li je ministrica Jasna Agić bila i član Komisije za kontrolu rada biroa u Službi pored toga što je obavljala funkciju predsjednika UO i time dobijala obje naknade. To vas pitam jer je Ured za reviziju FBiH naredio ukidanje te komisije, a onda se desilo da se nakon naredbe ta komisija preimenovala, a vi nastavili biti član i dobijati nakande - rekao je Stojanović. 

Ministrica Agić dala odgovore. Printscreen

Zastupnica Bilsena Šahman pitala je da li član SDA Nedžad Ahatović (član NBL) i aktuelni presjednik Nadzornog odbora službe za zapošljavnje KS primljen je u službu po konkursu kao najbolje rangirani kandidat na mjesto stručnog saradnika. 

- U momentu raspisivanja konkursa navedeni je bio predsjednik Nadzornog odbora Službe za zapošljavnje, a u komsiji za prijem kandidata su bili 2 člana, jedan iz Upravnog odobora, i jedan iz Nadzornog odbora. Kandidat  Ahatović postiogao je "najbolji" rezultat i postao "najbolje" rangirani kandidat te potpisao ugovor o radu na mjesto stručni saradnik. Također, u 2019.godini Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je na mjesto rukovodioca sektora za ekonomske poslove i trezor u Službu primila Senadu Hodžić, prvo bez konkursa zaposlena, a poslije nagrađena stalnim radnim odnosom. Inače je doticna kandidatkinja NBL na posljednjim izborima za Parlamnet Federacije pod rednim brojem 11, te je navedena bila član komsije za pregledavanje dokumentacije za izbor direktora službe, a prema informacijama kojima raspolažemo pomenuta je i supruga od brata predsjednika Upravnog odoba Službe za zapošljavanje KS - rekla je Šahman. 

Zastupnik Damir Marjanović pitao je koji je konačni rezultat, odnosno koliko je ljudi zaposleno s obziroma da je za aktivnu politiku zapošljavanja potrošeno 11,4 milona KM. 

Zastupnica šahman uputila pitanja. Printscreen

Nermin Pećanac direktor Službe za zapošljavanje, odgovarajući na pitanja zastupnika, istakao je da je na ovoj funkciji nepunih šest mjeseci.

- U 2019. godini imali smo tri Upravna odbora, tri Nadzorna odbora i tri direktora. Dva direktora bili su vršioci dužnosti, a ja sam primljen po konkursnoj proceduri. Trenutno u Službi imamo 133 zaposlena, a od toga je 97 osoba zaposleno bez konkursa – rekao je Pećanac. 

Istakao je da Ministarstvo i Tužilaštvo ispituju pitanje tih zapošljavanja.

- Istina je da je predsjednik Nadzornog odbora zaposlen nakon što je dao ostavku na tu poziciu. Sav proces zapošljavanja pratio je supervizor ovlašten od strane Ureda za borbu protiv korupcije. Ja sam uzeo spisak svih zaposlenika na čelu samnom i predao sam Tužilaštvu tražeći da se ispitaju zapošljavanja svih radnika – kazao je Pećanac. 

Kazao je da je tražio da se ispita finansijsko poslovanje Službe za zapošljavanje, te da sve što dođe i što ukazuje na kriminal u ovoj Službi, on prosljeđuje Tužilaštvu na provjeru.

- Pojavilo se i to da u Službi za zapošljavanje u kabinetu direktora imaju dva ista pečata, postavlja se pitanje za šta trebaju dva pečata i to smo prijavili Tužilaštvu – kazao je direktor.

Zvonko Marić je ponovo konstatirao kako Služba za zapošljavanje treba promijeniti naziv jer ona ne zapošljava ljude, te je tražio ugovore koje je Služba s medijskim kućama potpisala za promociju u iznosu od 15.000 KM za pet mjeseci.

Ministrica Agić je odgovorila kako je Služba za zapošljavanje uputila Ministarstvu rada KS prijedog za produženje mandata v.d. direktora 29.11.2019. godine kako bi ga proslijedili Vladi KS, ali da nikada nisu dobili odgovor. Također, tvrdi da su tražili i mišljenje koje nikada nisu dobili. 

- Ponovo smo imenovali v.d. direktora da rad Službe ne bi bio ugrožen i odluka je poslana resornom ministarstvu. Zašto Vladi KS nije dostavljeno ne znam, ali pretpostavljam zato što je imenovanje v.d. direktora isključivo u nadležnosti UO te Statutom i Zakonom nije predloženo da Vlada daje saglasnost na imenovanje v.d. direktora - rekla je Agić.

Kada je riječ o njenom istovremenom angažmanu u UO i Komisiji za kontrolu Službe, kazala je da je Komisija mnogo prije osnovana i da je samo obaviještena da su članovi UO u jedno i članovi komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.