SKUPŠTINA KS

Burna rasprava o izgradnji tramvajskih stajališta

Ukupan iznos sredstva potrošenih iz budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 4.611.287 КМ

Potpisan ugovor u iznosu od 12.164.330 KM. Avaz

Piše: Avaz.ba

21.5.2020

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo u nastavku sjednice raspravljali su o utrošku sredstava za projekt „Izgradnja i opremanje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate“. 

U uvodnom izlaganju ministar saobraćaja Adi Kalem rekao je da je ministarstvo i konzorcij firmi „BS Telecom Solution“ i „Euroasfalt“ 19. oktobra 2018. godine potpisali Okvirni sporazum za ovaj projekt.

- Ugovor je u iznosu od 12.164.330 KM sa uključenim PDV-om. Na osnovu potpisanog Okvirnog sporazuma potpisan je Ugovor za prvu fazu radova izgradnja i opremanje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate u iznosu od 7.115.064 KM sa uključenim PDV-om. Ukupan iznos sredstva potrošenih iz budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 4.611.287 КМ. Utrošena sredstva su se uglavnom odnosila na opremanje centra za upravljanje javni prevozom, isporuku opreme za elektronski sistem naplate karata i opreme za poboljšanje sigurnosti u vozilima javnog prevoza. Ugovorom za I fazu radova predviđena je izgradnja dva tramvajska stajališta – rekao je Kalem.

Dopredsjedavajuća Danijela Kristić pitala je ko je potpisnik Okvirnog sporazuma za prvu fazu radova, ko je vršio nadzor i da li je bilo avansnih ugovora.


Tramvajsko stajalište na Otoci. Avaz

Zvonko Marić pitao je da li se moglo pričekati s izgradnjom stajališta. 

- Trebala se prvo rekostruirati pruga. Sada ćemo imati stajališta, pa će se onda pristupiti rekonstrukciji pruge i može doći do oštečenja.

Odgovarajući na pitanja zastupnika resorni ministar Kalem rekao je da je bivši ministar saobraćaja Mujo Fišo potpisnik okvirnog ugovora, a da je nadzor je vršio Zavod za izgradnju KS.

Među prvima koji su se javili s pitanjima na izlaganje ministra Kalema bila je zastupnica Jasmina Biščević-Tokić koja je upitala:

- Da li je potpisan ugovor o djelu s nekim ko je iz „Autocesta“, a ko je ujedno u tom ugovoru i projekt menadžer i nadzorni organ te da li je ista osoba suosnivač firme sa još dva osnivača, među kojima je i brat predsjednika stranke SDP-a.

Ministar Kalem odgovorio na pitanja zastupnika. Printscreen

Ministar Kalem je odgovorio da je potpisan ugovor sa Adnanom Strojil koji je zadužen za nadzor, ali je i projekt menadžer.

Samir Suljević rekao je da se ovom tačkom dnevnog reda pokušava politizirati situacija.

- Sve se veže za bivšeg ministra u Vladi šestorke, Adnana Štetu. Ko je kome rođak, ko je blizak sa nekim iz SDP-a... Molim vas da kažete zbog čega je ovdje nešto nejasno, sumnjivo i nesumnjivo. Zašto razmatramo ovu tačku dnevnog reda – pitao je Suljević.

Na sjednici se najmanje raspravljalo o izgradnji tramvajskih stajališta i budućim planovima nije mnogo rečeno ni u nastavku rasprave. Šta su uradile prošle vlade, a šta radi nova, ko radi bolje i slično, bile su teme rasprave i zastupničkih replika.

- Ugovor koji je potpisan između ministra Štete i Adnana Strojila decidno navodi da Strojil provodi i nadzor te da je i projekt menadžer, što otvara pitanje sukoba interesa – rekla je Biščević-Tokić.

Replika za replikom

U diskusiji „najbučniji“ su bili zastupnici Igor Stojanović, Magir Dević, Elmedin Konaković i Jasmina Biščević-Tokić. Predsjedavajući Mirza Čelik jedva je vodio sjednicu jer su se konstantno redali replika za replikom, ispravka krivog naoda za ispravkom krivog navoda, polsaničke intervenicje...

Zastupnik Igor Stojanović je u nekoliko javljanja visokim tonom bradnio SDP kako nema nikakve veze sa „BS Telecom Solution“.

- Ima li kolega Stojanović predstavu kako izgleda kada galami. Ne impresionira me njegova galama. Evo ja stvarno nisam znao da „BS Telecom Solutionu nema nikakve veze sa SDP-om. Hvala vam na informaciji – ironičan je Dević.

Pao izvještaj o radu Službe za zapošljavanje

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Kao glavni razlog neusvajanja Izvještaja zastupnici su naveli da Služba ne daje očekivane rezultate, jer ne zapošljava građane. 

Direktor Službe za zapošljavanje Nermin Pećanac kazao je da je na toj funkciji manje od šest mjeseci.  Istakao je da su u Službi trenutno zaposlene 133 osobe, a da je 97 osoba došlo na ta radna mjesta bez konkursa te pozvao Kantonalno tužilaštvo KS da ispita taj slučaj. 

Istakao je da su sva zapošljavanja u njegovom mandatu bila po zakonu. 

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić insistirao je da se promijeni ime te službe, jer nikoga ne zapošljavaju.

Samostalni zastupnik Damir Marjanović kazao je da Služba ne opravdava svoje postojanje te je izrazio nadu da će se situacija promijeniti u narednom periodu.

- Ljudi sve manje vjeruju ovim službama. Pitam se kako se sada osjeća osoba koja stoji u redu tih službi i kada čuje diskusiju u Skupštini - istakao je Marjanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.