SASTANAK

Delegacija Vlade KS u GRAS-u: Uskoro plan za rješavanje nagomilanih problema

Zajednički stav je da konačno treba napraviti plan restruktuiranja kroz zanavljanje i modernizaciju voznog parka, te penzionisanje onih radnika koji su stekli uslove za to

Delegacija Vlade KS u radnoj posjeti KJKP Gras. Vlada KS

Avaz.ba

3.6.2020

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo koju su činili premijer Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i ministar finansija Jasmin Halebić posjetila je danas KJKP GRAS gdje su održali sastanak sa direktorom, Upravom i predstavnicima Sindikata radnika GRAS-a.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa stanjem u ovom preduzeću, problemima i rezultatima koji se ostvaruju, budućim projektima i kadrovskim pitanjima. Zajednički stav je da konačno treba napraviti plan restruktuiranja kroz zanavljanje i modernizaciju voznog parka, te penzionisanje onih radnika koji su stekli uslove za to, a sve sa ciljem da GRAS postane kompanija koja će građanima pružiti uslugu kakvu zaslužuju.



Delegacija Vlade KS u radnoj posjeti KJKP Gras. Vlada KS

Premijer Nenadić istakao je da će resorno ministarstvo i Uprava GRAS-a do kraja sljedeće sedmice napraviti akcioni plan o početku rješavanja dugogodišnjih nagomilanih problema.

Predstavnici GRAS-a informisani su o određenim kreditnim i drugim aranžmanima koje su u fazi realizacije kako bi se unaprijedio vozni park, ali i samo funkcionisanje preduzeća. Takođe, razgovaralo se i o predstojećim projektima obnove tramvajske pruge i stajališta, ali i o nabavkama koje su se realizirale i koje su u toku.

- Za trajno rješavanje pitanja zaposlenih u GRAS-u, Vlada KS je razmišljala i o mogućem podizanju kredita kod EBRD-a u svrhu rješavanja kadrovskih pitanja penzionisanja, otpremnina i drugih pitanja u vezi sa problemom viška radnika - rekao je premijer Nenadić.

Kako je rekao ministar Kalem, cilj je stvoriti zdravo, rentabilno preduzeće koje će građanima Kantona Sarajevo pružiti najbolju moguću uslugu prijevoza.

- Tokom razgovora akcenat je stavljen na penzionisanju radnika koji su stekli uslove za to, kao i rješavanje prava onih radnika koji su otišli u prijevremenu penziju, odnosno da im se nadoknade materijalni troškovi, kako bi ostvarili sva prava koja zaslužuju - rekao je ministar Kalem.

Direktor Jakub Kubur istakao je zadovoljstvo stavom premijera i ministara te odlučnošću Vlade KS da se konačno krene sa rješavanjem problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.