SARAJEVO Sajpozicioniranija turistička lokacija u regiji

Kompleks Tunel D-B otvoren za javnost s poboljšanom infrastrukturom

Posjetioci mogu vidjeti filmove, muzejsku postavku, eksponate, oružje kojim se branila sloboda

Piše: Fena

Youtube

Spomenički kompleks tunel D-B u Sarajevu, poznat kao Tunel spasa koji je tokom rata opkoljenom gradu bio jedina "žila kucavica" za transport hrane, oružja i medicinske opreme, nakon zatvaranja zbog mjera zaštite od pandemije koronavirusa 3. juna opet je otvoren za posjetioce.

Kao najpozicioniranija turistička lokacija u regiji, Tunel spasa je imao brojne posjete, uglavnom stranih gostiju koji su htjeli vidjeti, kako je za Fenu kazao glasnogovornik JU Fond memorijala Kantona Sarajevo Irfan Gazdić, "čudo spasa u ratu, uspomenu u miru".

No iako je tokom pandemije koronavirusa taj muzejski kompleks bio zatvoren, ipak su uposlenici to vrijeme dobro iskoristili da poboljšaju infrastrukturu, muzejske postavke. Moguće je i da će u upotrebi biti pušteno dodatnih 100 metara tunela.

- Ukoliko se steknu dobri tehnički uslovi, pustit ćemo dodatnih 100 metara tunela - kazao je Gazdić.

Poboljšana je vizualizacija muzejskih eksponata, transparentniji su, čitkiji, jednostavniji i pregledniji.

Također je postavljena i instalacija slika koja prikazuje grad Sarajevo u vrijeme rata, od Vijećnice do Tunela spasa.

- Svi koji posjete kompleks mogu vidjeti scenu od sedam slika pod nazivom "1435", hronološki poredanih od Vijećnice do Tunela spasa, a govori kakav je bio život u Sarajevu za vrijeme opsade od 1992. do 1995. godine - kazao je Gazdić.

  • Tunel D-B

    Tunel D-B

    Foto: Fena


Kompleks je proširen dvoranom koja je multipraktična, otvorenog ili poluotvorenog tipa, pogodna za prezentacije, kulturne događaje.

Tunel spasa je dug približno 800 m, sa prosječnom visinom od 1,6 m i širinom od 1 m. Prokopavanje je počelo 28. januara 1993. godine i povezuje Dobrinju i Butmir (D-B). Gradila ga je Armija Republike BiH i civilna zaštita, a za taj mukotrpni posao s obje strane bilo je angažirano oko 300 ljudi. Radilo se 24 sata u tri smjene. Tunel je prokopan 30. jula 1993. godine.

S obzirom na to da je cilj gradnje bio deblokada Sarajeva, zbog vojnog, političkog i ekonomskog značaja, bio je najstrožije čuvana tajna – "tunel kojeg nema".

Korišten je dvije ratne godine, a kroz njega je prošlo više od dva miliona građana i vojnika koji su se snabdijevali hranom, oružjem za odbranu, lijekovima, naftom, bio je spas za ranjene, teško bolesne, trudnice.  Spomenički kompleks Tunel spasa D-B danas čuva uspomene građana Sarajeva, svojih graditelja, boraca. Čuva uspomene onih koji su život dali u odbranu grada, svoje domovine Bosne i Hercegovine. 

Posjetioci mogu vidjeti filmove, muzejsku postavku, eksponate, oružje kojim se branila sloboda.

Više o:

Tunel D-B Sarajevo
NA VRH

Komentari