SJEĆANJA

Na današnji dan poginuo je heroj odbrane Sarajeva Vinko Šamarlić

Do posljednjeg momenta je nosio oružje, a kada smo mi odmarali, on je išao trenirati, rekao je Čajić

Na današnji dan poginuo je džudista Vinko Šamarlić. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

8.6.2020

Na današnji dan, 8. juna 1992. godine poginuo je bosanskohercegovački džudista, veliki čovjek i sportista, višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije, heroj, specijalac, branilac Bosne i Sarajeva - Vinko Šamarlić.

Uspomene na Vinka Šamarlića, čovjeka koji je poginuo dan prije odlaska na Olimpijadu, na kojoj je trebao predstavljati našu zemlju kao džudo reprezentativac, evocirao je njegov ratni drug Samir Čajić.

Kazao nam je da je Vinko bio komandir u specijalnoj jedinici MUP-a RBiH.

- Poginuo je 8. juna 1992. godine na Hrasnom Brdu u izvršavanju borbenog zadatka probijanja linija. Vinko je bio jedan veliki Bosanac i Hercegovac koji se borio kao profesionalac za multietničku BiH. To je čovjek koji je trebao ići na Olimpijadu i nositi zastavu naše zemlje, kao džudo reprezentativac. On je bio sportista koji je između borbenih akcija trenirao i spremao se za Olimpijadu. Nije želio ostaviti ni svoje kolege ni svoju državu. Do posljednjeg momenta je nosio oružje, a kada smo mi odmarali, on je išao trenirati – rekao je Čajić.

Odata počast Vinku Šamarliću. Avaz

Kako je to rekao pokojni novinar Budo Vukobrat, Šamarlić srca veličine Trebevića o jednom, nažalost, nije vodio računa kada je 8. juna 1992. godine odlučio pomoći svojim saborcima u borbama prsa u prsa na prvim linijama odbrane grada od agresora na Hrasnom Brdu.

Porodica i prijatelji danas su polaganjem cvijeća i minutom šutnje odali počast pokojnom Vinku Šamarliću. 

Odata počast Vinku Šamarliću. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.