SARAJEVO Tri raskrsnice

Ministarstvo saobraćaja KS realizira projekt za olakšano kretanje slijepim i slabovidnim osobama

Vrijednost projekta koji se trenutno realizira iznosi 230.000 KM, a rok za izgradnju je 120 dana

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

Projekt za olakšano kretanje slijepim i slabovidnim osobama

Foto: Vlada KS


S obzirom na to da je trenutni stepen sigurnosti slijepih i slabovidnih osoba u saobraćaju na području Kantona Sarajevo neadekvatan, kao i činjenicu da postoji opravdana potreba za unapređenje sigurnosti ove populacije, Ministarstvo saobraćaja je planiralo sredstva za projektovanje i izvođenje radova uspostavljanja sistema zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim površinama na području užeg lokaliteta naselja Skenderija. 

Objekti obuhvaćeni ovim projektom su: raskrsnice ulica Hiseta - Valtera Perića - Hamze Hume - Obala Kulina Bana; raskrsnica ulica Obala Kulina Bana - Reisa Džemaludina Čauševića - Eiffelov most i raskrsnica ulica Terezija - Skenderija - Hamdije Kreševljakovića - Most Skenderija. 

Obuhvaćeni prostor predstavlja svojevrsnu sabirnicu između tramvajskog stajališta u ulici Obala Kulina Bana, trolejbuskih stajališta u ulicama Hamdije Kreševljakovića, Terezija, Alipašina i Hamze Hume, ali i drugih objekata.

Nakon svih dobijenih dozvola za prokop saobraćajnice i trotara, stvorili su se uslovi za pokretanje gradilišta i ugradnju taktilnih traka i zvučne saobraćajne signalizacije na ovom lokalitetu. Cilj nam je postizanje povećanja mobilnosti i pristupačnosti za slijepe i slabovidne osobe na ovom lokalitetu. S obzirom na to da se sjedište Udruženja slijepih Kantona Sarajevo nalazi u neposrednoj blizini, u ulici Podgaj, nastojimo da im omogućimo lakše kretanje - rekao je ministar saobraćaja Adi Kalem koji je jučer obišao radove. 

Vrijednost projekta koji se trenutno realizira iznosi 230.000 KM, a rok za izgradnju je 120 dana. Ministar Kalem je dodao kako su ranije identični projekti realizirani na lokacijama Socijalno, Pofalići i Nedžarići.

NA VRH

Komentari