SVE VEĆI BROJ NOVOOBOLJELIH Koronavirus se širi

Za šest dana 29 zaraženih osoba u KS, najviše je mlađih od 35 godina

Od 6. do 12. juna obrađeno je 846 testova

N. Aj. / Avaz.ba
13.06.2020 12:27

Građani se pozivaju da poštuju i izvršavaju preporuke nadležnih zdravstvenih institucija

Foto: Arhiv

U Kantonu Sarajevu u posljednjih nekoliko dana zaraženo je povećao se broj zaraženih osoba koronavirusom. U ovom kantonu trenutno je aktivan 31 slučaj Covid-19 infekcije.

Od 6. do 12. juna potvrđeno je 29 novozaraženih osoba. U istom periodu obrađeno je 846 testova. Ukupno su u KS testirane 9.152 osobe, a udio pozitivnih testova je 2 posto, uključujući retestiranja.

  • Ukupno su u KS testirane 9.152 osobe
    Ukupno su u KS testirane 9.152 osobe Foto: Arhiv

Analizirajući dobnu i spolnu strukturu utvrđeno je da je 15 (48,3 posto) zaraženih muškog spola i 16 (51,7 posto) ženskog spola. Ukupno promatrajući 14 (45,2 posto) zaraženih su osobe starosti do 35 godina, uz još devet (29 posto) osoba dobi od 36 do 50 godina. U dobi od 51 do 64 godine zaraženo je šest (19,4 posto). Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod dvije osobe starije od 75 godina.

Svi zaraženi, kao i njihovi kontakti, stavljeni su u samoizolaciju. Trenutno je na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i rješenja Ministarstva zdravstva KS o kućnoj izolaciji u samoizolaciji ukupno 176 osoba.

  • Statistički prikaz oboljelih po dobnim skupinama
    Statistički prikaz oboljelih po dobnim skupinama Foto: Ilustracija

Distribucija oboljelih po općinama:

• Stari Grad 3

• Centar 10

• Novo Sarajevo 4

• Novi Grad 7

• Ilidža 1

• Vogošća 4

• Hadžići 0

• Ilijaš 0

• Trnovo 2

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo hospitalizirano je pet osoba. Svi oni su stabilno, a ni jedan oboljeli nije na respiratoru, te su svi oboljeli pod kontinuiranim monitoringom i njihovo zdravstveno stanje se prati.

  • Budimo odgovorni prema vlastitom zdravlju i zdravlju svoje porodice
    Budimo odgovorni prema vlastitom zdravlju i zdravlju svoje porodice Foto: Arhiv

Sa obzirom na ovu promjenu epidemiološke situacije, građani se pozivaju da poštuju i izvršavaju preporuke nadležnih zdravstvenih institucija. U cilju zaštite potrebno je da budemo odgovorni prema sebi, jer štiteći sebe, štitimo i osobe u svojoj okolini. Krajem prošlog mjeseca u FBiH su ukinute restriktivne mjere, ali su ostale na snazi zdravstvene preporuke za koje se apelira na građane da ih se pridržavaju.

To podrazumjeva mjere držanja fizičke distance od 2 metra, nošenja zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenim površinama, gdje nije moguć dovoljan fizički razmak, redovnog pranja ruku, izbjegavanja većih skupova, provjetravanja prostorija... A to sve je minimum što svako od nas može i treba poštovati.

- Budimo odgovorni prema vlastitom zdravlju, zdravlju svoje porodice i zdravlju naročito starijih osoba i hroničnih bolesnika, jer su oni najosjetljiviji na ovu zarazu. Posebno naglašavamo odgovornost mlađih osoba da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni, da nose zaštitnu opremu, da izbjegavaju veća okupljanja bez zaštite. Boravak na otvorenim površinama, uz poštivanje fizičke distance, neće smanjiti kvalitet socijalnog života, ali će zaštiti zdravlje. Promovirajmo odgovornost za zdravlja - poručuju iz Kriznog štaba.

Komentari

NA VRH