GRAS SE PONOVIO

Stigli novi minibusi, ugodniji i sigurniji prijevoz za građane

Minibusi bi kroz narednih desetak dana trebali biti registrirani i pušteni u saobraćaj

Stiglo devet novih minibusa. Avaz

Piše: Z.K. / Avaz.ba

25.6.2020

Preduzeće GRAS od danas je bogatije za devet novih minibusa koji bi  kroz narednih desetak dana trebali biti registrirani i pušteni u saobraćaj. Minibusi su koštali 1,5 milion KM od čega je UNDP donirao 100.000 KM, a ostalo su sredstva budžeta Vlade KS.


Padinski dijelovi

Nova vozila su u skladu s okolišnim standardima, odnosno Euro 6 motorima, a bit će iskorištena kako bi se unaprijedio saobraćaj u padinskim dijelovima grada. Direktor GRAS-a, Jakub Kubur, na današnjoj primopredaji minibusa, kazao je da su novi minubusi naznaka da se u KS dešavaju pozitivne stvari te da se otvaraju procesi koji su važni za javni prijevoz putnika u KS. 

- Nakon ovoga slijedi rekonstrukcija pruge koju čekamo dugo godina. Slijedi nabavka novih tramvaja i trolejbusa te nekoliko investicionih projekata koji će pomoći da sve u konačnici bude kako treba – kazao je Kubur.

Kapacitet vozila je 21 mjesto za sjedenje. Avaz

Današnjoj primopredaji minibusa prisustvovali su i premijer KS Mario Nenadić te ministar saobraćaja Adi Kalem. Kako su kazali, ovo je samo jedan od koraka ka poboljšanju javnog gradskog prijevoza u KS. Također, premijer Nenadić istakao je kako je Vlada KS velika podrška oporavku i unapređenju GRAS-a. 

- Sigruno je da će u narednom periodu biti puno aktivnosti koje se odnose na javne nabavke za unapređenje infrastrukture i prijevoza u KS. U ime Vlade KS mogu reći da slijede i odlučni koraci na unapređenju položaja GRAS-a u sistemu javnih preduzeća u KS. Bit će tu i bolnih rezova i izazova za Vladu, upravu i radnike. Vlada stoji u punom kapacitetu da sve ono što su stečena prava radnika u GRAS-u realizuje na najbolji mogući način koji će sigurno zadovoljiti i radnike i upravu, a koji će omogućiti da GRAS posluje na tržišnim principima u KS – istakao je Nenadić.


Modernizacija prijevoza

Ministar Kalem izrazio je zadovoljstvo što su nakon pet neuspjelih javnih nabavki dočekali da dođu novi minibusi u GRAS.

- Kada je riječ o modernizaciji prijevoza, mi smo već raspisali međunarodni tender za rekonstrukciju pruge Marijin Dvor - Ilidža, raspisali smo javnu nabavku za nabavljanje novih tramvaja, te smo obnovili tender koji se odnosi na Marijin Dvor S krivina, a sve u cilju bolje infrastrukture - istakao je Kalem.

Tehničke karakteristike

Tehničke karakteristike devet novih minibusa su:

- Minibusi su marke Isuzu iz Turske.

- Opremljeni su Euro 6+ motorima, što znači da je riječ vozilima sa minimalnom emisijom štetnih gasova.

- Kapacitet vozila je 21 mjesto za sjedenje, a u vršnom opterećenju mogu primiti i do 45 putnika.

- Vozila posjeduju klima uređaje.

- Sjedišta su ergonomska i putovanje će učiniti udobnim.

- Vozila imaju ulaz prilagođen invalidnim osobama odnosno posebnu pristupnu rampu sa niskim podom na drugim vratima.

- Ukupna vrijednost ovih vozila je 1,303.200,00 KM bez PDV-a.

- Vozila ispunjavaju sve svjetske standarde, vrlo su komforna i udobna, modernog dizajna, pod garancijom i imaju obezbijeđen servis.

- Ova nabavka vozila je izuzetno značajna za preduzeće GRAS i unaprijedit će odvijanje minibuskog saobraćaja.


Sa primopredaje minibusa. Avaz

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.