JASNO OPREDJELJENJE

Vijećnici Novog Grada usvojili zaključak: Jednoglasno protiv fašizma

Sve do jednog vijećnika koji je bio prisutan javno se deklarirao da je protiv fašističkih naziva ulica i svih drugih oblika i da mi kao sekularna država i antifašisti stojimo iza ovog zaključka kojeg smo donijeli, kaže Mahmutović

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

25.6.2020

Ifet Mahmutović. Arhiv

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo danas je jednoglasno usvojilo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a BiH kojom osuđuje imenovanje ulica, škola i ustanova prema ličnostima koje su povezane sa fašističkim režimom.

Šef Kluba SBB-a Ifet Mahmutović kazao nam je da su se oni jasno opredijelili.

- Sve do jednog vijećnika koji je bio prisutan javno se deklarirao da je protiv fašističkih naziva ulica i svih drugih oblika i da mi kao sekularna država i antifašisti stojimo iza ovog zaključka kojeg smo donijeli. Mi kao općina smo se deklarirali. Jedno je sigurno, incijative više neće moći doći, jer je takav stav zauzet na Vijeću. Morao bi ga neko promijeniti i reći da podržava fašističke stavove. Sigurno se na području Novog Grada neće desiti da dođu neka imena koja se vežu za fašističke tvorevine. Ovi vijećnici, ako ništa, na kraju mandata su se ogradili, a šta će, da li će i kako će se retroaktivno dešavati sa svim tim nazivima, to je na dugom štapu - kazao nam je Mahmutović. 

Podsjećamo, na Skupštini Kantona Sarajevo nije usvojena inicijativa o promjeni naziva ulica i ustanova koje nose ime po ličnostima povezanim sa fašizmom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.