ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Zbog smjene direktora nema isplate sa Biroa, upućeno izvinjene korisnicima

Podsjetimo, Nermin Pećanac prošle je sedmice smijenjen s direktorske pozicije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nakon čega je on pokrenuo tužbu

Broj ukupno nezaposlenih osoba u KS se smanjuje. Arhiv

Avaz.ba

29.6.2020

Posljednja isplata novčane naknade nezaposlenim osobama u Kantonu Sarajevo koje se vode na evidenciji Službe je bila sa 12. juna 2020. godine. Nakon ovog datuma zahtjevi su obrađivani, ali isplata nije bilo, a razlog je promjena vrha u Zavodu za zapošljavanje. Kako se navodi, u međuvremenu je došlo do promjene u upravljačkoj strukturi Službe i ta promjena se desila 23. juna ove godine.

Podsjetimo, Nermin Pećanac prošle je sedmice smijenjen s direktorske pozicije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nakon čega je on pokrenuo tužbu.

- Ova promjena podrazumijeva izmjenu odgovorne osobe u sudskom registru i taj postupak se vodi na nadležnom sudu. Nakon izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršit će se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama - saopćeno je iz zavoda za zapošljavanje te dodaju da je riječ o objektivnom razlozima u ograničenju isplate.


Zamolili za razumijevanje za trenutnu situaciju. Arhiv

Služba očekuje da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice i Služba će odmah nakon toga pristupiti isplati svih dospjelih novčanih naknada.

- Još jednom želimo da ponovimo da su trenutno objektivni razlozi uslovili dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja – navode iz zavoda.

Ujedno, tvrde iz zavoda, prilikom promjene direktora u Službi, a po datoj saglasnosti Vlade KS, zatečene su i neplaćene obaveze po programima koje Služba realizira u visini višoj od 800.000 KM.

- I ove zatečene obaveze biće isplaćene odmah nakon promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu - zaključeno je iz Zavoda.

Inače, broj ukupno nezaposlenih osoba u KS se smanjuje. Na dan 18. marta 2020. godine broj nezaposlenih osoba iznosio je 58.029, dana 26. juna na evidencijama Službe registrirano je 62.974 nezaposlene osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.