VOGOŠĆA

Osnovnano Udruženje građana "Zavičaj"

Okupilo se oko 50 građana, stanovnika Vogošće, mladih, obrazovanih i uspješnih ljudi, rođenih ili odraslih u Olovu

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.7.2020

Sa sinočnjeg druženja. Avaz

Očuvanje i promocija historijskih, prirodnih, kulturnih i ekonomskih potencijala, zaštita životne okoline, afirmacija položaja i statusa mladih Olovljana, nastanjenih na području Vogošće i Kantona Sarajevo, jedni su od osnovnih ciljeva Udruženja građana "Zavičaj", koje je jučer osnovano u Vogošći.

Na prvoj, osnivačkoj sjednici Skupštine ovog udruženja okupilo se oko 50 građana, stanovnika Vogošće, mladih, obrazovanih i uspješnih ljudi, rođenih ili odraslih u Olovu, koje je nekada i pripadalo sarajevskoj regiji. 

Svi ti mladi ljudi, koji su uglavnom i akademski obrazovani građani, rođeni su ili živjeli na području općine Olovo, udaljene 50-ak kilometara od Sarajeva, a stanovnici glavnog grada postali su nakon završene osnovne ili srednje škole upravo u potrazi za akademskim obrazovanjem, zaposlenjem, uspješnijom životnom sredinom.

U vrijeme ekspanzije promocije i prezentacije kako turističkih tako i kulturnih i historijskih potencijala BiH dugogodišnja ideja za osnivanje udruženja koje bi imalo i taj zadatak u mjesecima borbe sa pandemijom finalizirana je, a osnivačkom Skupštinom u četvrtak i ozvaničena.


Imenovani i upravni, te drugi organi Udruženja "Zavičaj". Avaz

Grupa mladih Olovljana, a Vogošćana upravo ponukana idejom da u mjestu svog življenja, stvaranja i podizanja svojih porodica promoviše, afirmiše i unapređuje i mjesto, odnosno grad svog rođenja kao svojevrsnu i neraskidivu vezu, ako je suditi po interesovanju njihovih sugrađana, ali i autohtonih stanovnika Vogošće, pokazala se kao pun pogodak.

Za prisustvo osnivačkoj Skupštini, na kojoj su imenovani i upravni, te drugi organi Udruženja "Zavičaj", tražilo se mjesto više, ali zbog propisanih epidemioloških mjera taj broj činilo je prvih 50 članova. 

Sjedište Udruženja "Zavičaj" bit će u Jošaničkoj ulici bb, u blizini "Denta centra" Vogošća, a nakon završene administrativne procedure počet će s upisom i registracijom i ostalih članova. 

Naravno, UG "Zavičaj" formirano je prije svega da okupi sve ljude porijeklom iz Olova, nastanjene u Vogošći, međutim u članstvo su itekako dobro došli svi oni kojima je cilj razvoj demokratskih odnosa, evropskog društva, razvoj društvenih, ekonomskih, kulturnih, turističkih potencijala kako Olova tako i Vogošće i Sarajeva, afirmacija i podrška mladima, volonterski rad, edukacija, druženje i razvoj multietničkog, multinacionalnog i multireligijskog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.