KANTON SARAJEVO

Unaprijediti inkluzivno obrazovanje djece s invaliditetom

Tema današnjeg sastanka je bila saradnja Ministarstva i Odbora u oblasti primjene člana 24. UN-a Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Sa današnjeg sastanka. MON KS

Avaz.ba

15.7.2020

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić, danas je održao sastanak sa predstavnicima Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS, koji su ujedno i članovi Odbora za inkluzivno obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Tema današnjeg sastanka je bila saradnja Ministarstva i Odbora u oblasti primjene člana 24. UN-a Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, te zajedničko rješavanje izazova s kojim se susreću djeca i mladi s invaliditetom u inkluzivnoj nastavi. 

Tom prilikom, doneseni su zaključci o nastavku učešća članova Odbora u izradi propisa iz oblasti obrazovanja, a koji su kao reformski procesi u ovoj oblasti započeti u Kantonu Sarajevu, te je potvrđeno zajedničko razumijevanje važnosti uloge i zadatka Mobilnog stručnog tima Kantona Sarajevo i asistenata u nastavi.

Sa današnjeg sastanka. MON KS

Također, dogovoreno je da se „Indikatori za praćenje implementacije inkluzivng obrazovanja u skladu sa članom 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“ prezentiraju zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo te poduzmu druge neophodne mjere kako bi započela njihova primjena u području zakonodavstva, planiranja budžeta, te učenja i učešća djece s invaliditetom.

Podsjećamo, Ministarstvo, u saradnji sa članovima Mobilnog stručnog tima i asistentima u nastavi, zajedno sa Homework HUB-om, prije više od mjesec, realiziranoe je 17 video-materijala za djecu sa poteškoćama u učenju, koji se nalaze na Youtube kanalu Ministarstva, i koji već sada broje više od 15.000 pregleda. 

To je pokazatelj dobre prakse za nastavkom ovakve vrste aktivnosti u proširenom sastavu i raznovrsnijem sadržaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.