VEČERAS U SARAJEVU

Premijera filma „Šta se krije iza maske“

Podizanje svijesti o porastu nasilja nad ženama

Djelo mladih likovnih umjetnika. Avaz

E. N. / Avaz.ba

25.7.2020

Na zidu u okviru Olimpijskog kompleksa Zetra oslikan je mural „Šta se krije iza maske“ s ciljem skretanja pažnje na problem nasilja nad ženama čiji porast je zabilježen u mjesecima pandemije virusa COVID-19. Uvođenjem mjera prevencije širenja koronavirusa, ljudi su potaknuti da ostanu kod kuće, a vjerovatnost rizika od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u intimnim vezama je povećana. Žene u nasilničkim vezama imaju manje kontakta s članovima porodice i prijateljima koji bi im mogli pružiti podršku i zaštitu od nasilja.

Istražili problem

U sklopu desetomjesečnog programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“, pod pokroviteljstvom organizacije „Humanity in Action“, četiri mlade osobe, motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije koronavirusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije.


Oslikan mural na Zetri. Avaz

Kerim Hodžić, senior fellow „Humanity in Actiona“, i tim mladih umjetnika s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pomogli su u realizaciji i crtanju murala na zidu u vlasništvu Zetre.

Lamija Čelik, Nikola Kandić, Mersiha Čomor i Nedim Mandžuka, uz pomoć Fatime Bečirović, koja radi u „Gender Centru FBiH“, snimili su kratki film koji prati proces crtanja murala i njegovo značenje te predstavlja i činjenično stanje o problemu nasilja nad ženama.

Ohrabriti žrtve

Problem nasilja koje žene proživljavaju prisutan je u društvima cijelog svijeta dugi niz godina, a uvođenje restriktivnih mjera, uključujući kućnu izolaciju - kako bi se preveniralo širenje koronavirusa, rezultiralo je i bilježenjem porasta slučajeva nasilja nad ženama. Cilj oslikavanja murala i snimanja filma je podizanje svijesti o ovome problemu i ohrabrivanju žrtava, ali i onih koji svjedoče o nasilju, da reagiraju i prijave nadležnima.

Film će biti prikazan večeras u 20 sati u Drugoj gimnaziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.