SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Krivić: Ne trebamo biti spremni samo na početak školske godine, već i na promjene tokom nje

Nakon prvog upisnog roka imamo 1.446 djece na listi čekanja za Ju Djeca Sarajeva

Anis Krivić. Printscreen

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

28.7.2020

Tokom današnje online sjednice Skupštine Kantona Sarajevo Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, osvrnuo se na pojedine probleme u obrazovanju tokom pandemije koronavirusa te odgovorio na nekoliko pitanja koje su mu zastupnici uputili.

Dao je precizan podatak koji se odnosi na broj djece koja su na listi čekanja za JU Djeca Sarajeva.

Nakon prvog upisnog roka imamo 1.446 djece na listi čekanja. Na pitanje kada će biti raspisan drugi rok za upis djece, JU će sutra u 18 odlučiti hoće li biti drugog roka i ima li potrebe za njim. Javnost će, naravno, biti pravovremeno obavještena - poručio je Krivić.

Dodao je kako je prošle godine plaćana subvencija plaćana za 420 djece odnosno da je isplaćeno 776.300 KM, što na mjesečnom nivou iznosi oko 84.000 KM.

Osvrnuo se i na sistem realizacije online nastave.

- Od samog početka pandemije smo uključeni u komunikaciju s predstavnicima roditelja, akademskom zajendicom, nastavnicima, direktorima škola, psiholozima... kako bi smo mogli online nastavu učiniti održivom - kazao je Krivić.

Istakao je da nastavnici imaju problem s digitalnim sadžajem, da nisu imali kompetencije da je realiziraju kao ni roditelji.

Radimo na svim tim problemima, razmišljamo o tri modela jer ne znamo kakva će biti epidemiolška situacija. Radimo na tri modela a to su nastava sa pojačanim epidemiološkim mjerama, online nastava ili mješoviti model. Imamo konstantnu komunikaciju sa svim uključenim u ovo. Na vrijeme ćemo obavijestiti učenike, nastavnike, direktore škola, kao i roditelje. Treba razmišljati i o kontinuitetu nastave. Treba biti svjestan da ćemo nakon nekoliko sedmica od početka školske godine možda imati promjenu epidemiološke slike u KS. To znači da ne trebamo biti spremni samo na početak školske godine već i na promjene ukoliko epidemiološka situacija to bude tražila - kazao je Krivić.

Naglasio je da su zabilježili i probleme priliko ocjenjivanja i vrednovanja znanja učennika tokom online procesa te da rade na pronalaženju kvalitetnog modela.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.