U TOKU SJEDNICA

Skupština KS dala punu podršku Gavrankapetanoviću

Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija

Avaz.ba
28.07.2020 17:39

Gavrankapetanović: Podrška zastupnika Skupštine KS

Foto: Avaz

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 25 glasova "za" i jednim suzdržanim podržali inicijativu Jasne Duraković kojom se daje podrška prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću. 

- U teškim trenucima za zdravstvo koje je dodatno pogoršano pandemijom koronavirusa, kad nam je zdravsteni sistem ugrožen, a svaki zdravtstveni radnik potreban, naoričito stručnjak koji je svojim dugogodišnjim radom bio na usluzi pacijentu, Skupština KS oštro osuđuje kampanju koja se vodi protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i dajemo punu podršku radu za dobro pacijenata te u obnovni i jačanju zdravstvenog sisitema KS - navodi se u inicijativi.

Ministarstvo zdravstva KS je 17. jula primilo zahtjev za formiranje prostora u Općoj bolnici za pacijete oboljele od Covid 19, a 23. jula je Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija za te namjene, kazala je Amra Isić, sekretar Ministarstva zdravstva KS u usmenim odgovorima zastupnicima u Skupštini KS.  

Ministarstvo zdravstvo KS se obratilo Federalnom ministarstvu i Federalnoj vladi i u postavljenom upitu traženo je da se predmetni objekat Vaskularne hirurgije da na privremeno korištenje Vladi KS do stavljanja izolatorija u funkciju koji je u fazi adaptacije i rekonstrukcije i koji će se koristiti trajno u budućnosti", kazala je Isić. 

Što se tiče rebalansa budžeta ZZO KS, inicijativa zastupnika Elmedina Konakovića bit će proslijeđena na postupanje ZZO KS.

Sve zdravstvene ustanove su iskazale svoje potrebe za naredni period od šest mjeseci, bit će obezbijeđene sve potrebe zdravstvenih ustanova i laboratorija sredstvima UNDP-a i vlastitim sredstvima u procesu javnih nabavki - kazala je Isić. 

  • Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija
    Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija Foto: Avaz

Ona je kazala da je put pacijenta u Covidu 19 građana bez zdravstvenog osiguranja isti kao i pacijenata sa zdravstvenim osiguranjem i da tu nema nikakve razlike.

Objašnjavajući zašto je rasformiran izolatorij na Građevinskom fakultetu, Isić je kazala da je on bio uspostavljen proglašavanjem stanjem nesreće i nakon ukidanja stanja nesreće je prestao da važi.

Komentari

NA VRH