INICIJATIVE

Skupština KS: Prekinuti saradnju sa svima koji negiraju genocid

Zastupnici Skupštine KS pozvali su Predsjedništvo BiH, entitetske skupštine, skupština kantona i gradova da se pridruže inicijativi

A. Č. / Avaz.ba
28.07.2020 17:46

Od Vijeća ministra BiH se traži da objavi zvaničnu listu svih država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu

Foto: VLADA KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su podržali inicijativu Damira Nikšića da se prekine saradnja sa svima koji imaju finansijsku i političku pomoć i podršku od država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U inicijativi zastupnici osuđuju svako negiranje genocida i zahtijeva se od Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom posptuku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi definisao sankcije za one koji to čine te prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Od Vijeća ministra BiH se traži da objavi zvaničnu listu svih država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu. Traži se i da se Zakonom o zabrani negiranja holokausta i zločina protiv čovječnosti zabrani djelovanje poslovnih subjekata, političkih subjekata, medija, društava i dr. koji su negatori genocida. 

Zastupnici Skupštine KS pozvali su Predsjedništvo BiH, entitetske skupštine, skupština kantona i gradova da se pridruže inicijativi.

Komentari

NA VRH