SKUPŠTINA KS

Usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu

Zastupnici su usvojili i zakon o visokom obrazovanju

Održana online sjednica. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.7.2020

Zastupnici Skupštine KS usvojili su rebalans budžeta za 2020. godinu. 

Nakon iscrpne rasprave sa 18 glasova za, uzvojene su izmjene i dopune budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Planirani rebalans budžeta iznosi 1.135.335.000 KM.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić izjavio je da pripremljeni dokument predstavlja već drugi rebalans budžeta u ovoj godini. 

- Ova godina je po svemu specifična tako da ne iznenađuje što je Vlada KS izradila već drugi rebalans. Podsjećam da se u 2020. godini ušlo sa odlukom o privremenom finansiranju, dakle bez budžeta, te je, uzimajući i to u obzir ovo treći put u ovoj godini da se tema budžeta nalazi pred skupštinskim zastupnicima“, kazao je ministar Halebić.

Glavni razlog za pripremu rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa. 

MMF je odobrio oko 36,1 milion KM sredstava, ali iako sredstva još nisu dostavljena Kantonu, isplata sredstava će biti izvršena iz redovnih budžetskih prihoda - od poreza, a kada sredstva MMF-a s nivoa Federacije budu raspodijeljena kantonima, bit će ukjučena u budžet zajedno s ostalim budžetskim prihodima.

Naveo je da su sredstva, pored ostalog namijenjena i za isplatu plata, poticaj razvoja male privrede i poticaj zapošljavanja mladih, ali i za otplatu postojećih kredita jer kredibilitet KS-a ne smije biti ugrožen.

- Nastojimo da zadržimo stabilnost javnih finansija, ali i da budžet bude razvojni. A ovim rebalansom je razvojna komponenta prepoznatljiva - naglasio je Halebić.

Akumulirani deficit je planiran za više od jedan milion KM.

Također, zastupnici su sa 18 glasova za usvojili i zakon o visokom obrazovanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.