PREZENTACIJA PROJEKTA

Planinarski dom na Skakavcu kao ekološka kuća

Potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose

Avaz.ba

 U Općini Centar je prije nekoliko dana održana prezentacija idejnog rješenja Planinarskog doma na Skakavcu. Objekat koji će biti izgrađen na lokalitetu Uževice neposredno do granice sa zaštićenim područjem vodopada Skakavac, će imati podrum, prizemlje i potkrovlje.

U podrumu je planiran smještaj pomoćnih prostorija te ostave, dok je u prizemlju ovog objekta planiran restoran i terase s pogledom na grad. U potkrovlju ovog objekta će biti smještene sobe za planinare.

Idejno rješenje

- Naredni korak ka realizaciji je izrada idejnog projekta na osnovu kojeg će nadležna općinska služba izdati urbanističku saglasnost. Prije izdavanja dozvole za građenje, što je posljednji korak prije početka radova na izgradnji, bit će potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose te uraditi glavni projekt. Kako je navedeno u prezentovanom idejnom rješenju, Planinarski dom Skakavac je osmišljen u visokoj arhitektonskoj klasi, te će kao ekološka kuća biti sagrađen od drvenih materijala - saopćeno je iz Općine Centar.

Koso krovište

Arhitektonski oblik proizašao iz primjerenog koncepta "slobodna ptica u planinskom letu", što se može doživjeti pogledom na glavnu južnu fasadu ovog objekta, u arhitektonskoj ekspresiji izlomljenih drvenih kosih krovišta, što podjeća na tradicionalne bosanske kuće s kosim krovovima.

- Objekat će sa sjeverne strane biti urezan u kosinu brdskog terena s potpornim zidom kao zaštitom. Ovim rješenjem se inicira i plansko ostvarenje dodatnog vidikovca s malim platoom i klupama za odmor, koji bi bio smješten u neposrednoj blizini Planinarskog doma na Skakavcu – naglašavaju iz Općine Centar.

NA VRH

Podijeli članak na