SAVJET MINISTARA

Za energetsku efikasnost u Sarajevu 10 miliona eura

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma biće namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo, pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa

Avaz.ba
04.08.2020 13:46

Vjekoslav Bevanda

Foto: ARHIV

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj EBR Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu EU ukupne vrijednosti 10 miliona evra namijenjenih za projekat energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sporazum o grantu u iznosu dva miliona eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam miliona eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprečavanju virusa kovid-19.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma biće namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo, pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa, saopćteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Bevanda je nakon potpisivanja ugovora istakao da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona eura, koji je obezbijeđen iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uslovi ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona eura.

-Kredit EBRD-a od osam miliona eura biće alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini lokalnih zajednica u BiH-  naveo je Bevanda.

Nosilac ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023. godine.

Komentari

NA VRH