SARAJEVO

Počelo rušenje spomenika "Zvjezdani put" u Hastahani

Simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena

Avaz.ba
05.08.2020 12:49

Simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena

Foto: FACEBOOK

Rušenje spomenika "Zvjezdani put", koji je postavljen u parku Hastahana kao simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena, počelo je danas.

- Oprosti Helmute Lutz, iako si jedan od najpoznatijih njemačkih skulptora i jedan od najpriznatijih evropskih likovnih stvaralaca, nama ne trebaš. Tvoja djela ionako krase mnoge evropske metropole , a mi očigledno ne spadamo u to društvo, pa ti možda neće biti žao ako ti jave da je tvoj 'Zvjezdani put' u Sarajevu danas razmontiran i odnesen da se napravi mjesto za parking i zgrade. Nisu za nas zvijezde, za nas je živo blato. Žao nam je Friedrichshafen, ali simbol prijateljstva izmedju nas i vas, u vidu spomenika, nije poslao željenu poruku rada i stvaranja i zavjeta ljubavi među ljudima. Naše vandalske vlasti više ljube novac i otimačinu, ljubav samo medju tajkunima-  poručeno je na Facebook stranici Hastahana parka.

  • Hastahana
    Hastahana Foto: FACEBOOK

Podsjetimo, Centralna banka je prošle godine kupila zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona KM na ovoj lokaciji, gdje se planira graditi poslovni objekt i parking.

U julu je objavljen poziv za nabavku usluge idejnog rješenja ove ustanove na lokalitetu ovog parka, čime je i zvanično krenuo odabir ponuđača koji će uraditi idejno rješenje objekta.

Komentari

NA VRH