SARAJEVO

Počelo rušenje spomenika "Zvjezdani put" u Hastahani

Simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena

Simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena. FACEBOOK

Piše: Avaz.ba

5.8.2020

Rušenje spomenika "Zvjezdani put", koji je postavljen u parku Hastahana kao simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena, počelo je danas.

- Oprosti Helmute Lutz, iako si jedan od najpoznatijih njemačkih skulptora i jedan od najpriznatijih evropskih likovnih stvaralaca, nama ne trebaš. Tvoja djela ionako krase mnoge evropske metropole , a mi očigledno ne spadamo u to društvo, pa ti možda neće biti žao ako ti jave da je tvoj 'Zvjezdani put' u Sarajevu danas razmontiran i odnesen da se napravi mjesto za parking i zgrade. Nisu za nas zvijezde, za nas je živo blato. Žao nam je Friedrichshafen, ali simbol prijateljstva izmedju nas i vas, u vidu spomenika, nije poslao željenu poruku rada i stvaranja i zavjeta ljubavi među ljudima. Naše vandalske vlasti više ljube novac i otimačinu, ljubav samo medju tajkunima-  poručeno je na Facebook stranici Hastahana parka.



Hastahana. FACEBOOK

Podsjetimo, Centralna banka je prošle godine kupila zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona KM na ovoj lokaciji, gdje se planira graditi poslovni objekt i parking.

U julu je objavljen poziv za nabavku usluge idejnog rješenja ove ustanove na lokalitetu ovog parka, čime je i zvanično krenuo odabir ponuđača koji će uraditi idejno rješenje objekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.