IZ PRVE RUKE

Projekt Ismeta Nune Arnautalića: Gradske ulice na videosnimcima

S Arnautalićem smo razgovarali o projektu „Ulice i trgovi Kantona Sarajevo“ na kojem radi tri godine

Ismet Nuno Arnautalić. Arhiv

Piše: A. M. / Avaz.ba

5.8.2020

Sarajevo je vječna inspiracija umjetnicima, a jedan od njih je Ismet Nuno Arnautalić, koji je zajedno sa Šefkom Akšamijom prije više od pola vijeka osnovao čuvenu sarajevsku pop-rock grupu „Indexi“.

Nuno je primjer istinskog Sarajlije, a ljubav prema svom gradu pokazuje i danas, poklanjajući mu ostavštinu za sve buduće generacije Sarajlija, kroz snimljene trenutke sarajevske svakodnevnice koji na taj način postaju neponovljiv dio historije grada.

Zaljubljenik u Sarajevo kroz videosnimke prikazuje sve gradske ulice praćene detaljnim historijskim informacijama i zanimljivostima koje edukuju nove generacije, ali i evociraju uspomene starijih.

S Arnautalićem smo razgovarali o projektu „Ulice i trgovi Kantona Sarajevo“ na kojem radi tri godine. Ovaj projekat uključuje 985 videosnimaka ulica koje pripadaju opštinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Za svaku od ulica napisan je i kratki historijat s prevodom na engleski jezik.

- Ovakav projekat nema niti jedan grad na svijetu. Postoji „Street view“, ali to je statično i bez teksta o historijatu ulica. Snimci ulica postaju značajan arhiv grada. Grad se brzo mijenja, a mi ne pratimo te promjene na adekvatan način. Kolika je važnost stvaranja ovakve arhive pokazuje nam veliki manjak arhive iz ranijih perioda stvaranja i razvoja grada – započinje Arnautalić.

Videozapise koje Nuno snima i objavljuje na Facebooku rado gledaju oni koji danas čine Sarajevo, ali i oni koji su živjeli u njemu ili studirali, pa čak i oni koji su Sarajevo samo posjetili.

- Iskustvo pokazuje da je ovaj sadržaj najinteresantniji Sarajlijama koje danas žive na drugim destinacijama. Oni, na neki način, imaju blisku vezu sa Sarajevom, iako fizički nisu u svom gradu, a njihovi komentari pokazuju da imaju jaku želju da ostanu i dalje vezani za Sarajevo – nastavlja naš sagovornik.

Zahvaljujući tehnologiji i savremenoj komunikaciji, a prije svega volji autora, u prilici smo i sa distance učestovavati u ovom projektu. Ta distanca može biti suprotan dio planete, a može biti i soba iz koje danas niste ni izašli.

Veliki doprinos realizaciji projekta dali su vrhunski stručnjaci i poznavaoci historije Sarajeva, dr. Behija Zlatar i dr. Amir Ljubović, koji je, nažalost, preminuo prošle godine.

Arnautalić je napisao i četiri knjige o spomenutim opštinama, koje sadrže priču o svakoj ulici s prevodom na engleski i po dvije fotografije svake ulice.

Jedna od knjiga. A. M.

Ovim projektom Arnautalić nastoji zabilježiti "momentum" u trajanju sarajevske svakodnevnice koja istog časa postaje neponovljivi dio zabilježene historije.

- Kompletan projekat sam do sada sam finansirao. Mnogo je truda i novca uloženo u sve ovo. Da bi ovaj inovativni projekat bio dovršen potrebna mi je podrška institucija – ističe Arnautalić.

Jedan od izuzetno važnih dijelova ovog projekta je i web prezentacija. Ona ljudima širom svijeta omogućava brz i jednostavan pristup svim informacijama i video snimcima.

Razvojem tehnologije sada je moguće u PDF dokumentima čitati tekstove, ali i gledati video snimke, pa se Arnautalić odlučio napraviti i interaktivnu PDF knjigu koja je odlična za prezentaciju svih mjesnih zajednica.

- Kanton Sarajevo ima značajano povećanje broja turista u posljednjih nekoliko godina. Ovo je prilika da i naše goste upoznamo sa historijom Sarajeva. Ovaj projekat može biti značajna pomoć i vodič turističkim radnicima, a medijima biti izvor pouzdanih informacija – kaže Arnautalić.

Arnautalić za kraj naglašava da ima volju snimiti ulice i trgove u još pet opština (Ilidža, Hadžići, Trnovo, Vogošća i Ilijaš) i na taj način kompletirati ovaj zahtjevan projekat. Dodaje da bi taj dio posla mogao početi i završiti u 2021. godini ukoliko dobije podršku institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.