IZMJEŠTENA IZ HASTAHANE

Autor skulpture "Zvjezdani put": Iznenađen sam, nudim besplatnu pomoć za obnovu

Skulpturu sam poklonio građanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu, naveo je Helmut Lutc

Demontiranje "Zvjezdanog puta". A. Fazlić

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

6.8.2020

Veliku pažnju javnosti i medija izazvalo je uklanjanje umjetničke instalacije "Zvjezdani put" iz parka Hastahana. Ovo djelo radio je njemački umjetnik Helmuta Lutc (Lutz) koji ga je poklonio Gradu Sarajevu kao znak pažnje i privrženosti.

Uklanjanje instalacije koja je bila prepoznatljiva u bh. prijestonici naišlo je na reakcije brojnih javnih ličnosti i građana. Umjetnik Rikardo Druškić javio se Lutcu i obavijestio ga o dešavanjima u Sarajevu. 

Nj- Ponajprije, iznenađen sam, ali i vrlo zahvalan građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesu demontaže moje skulpture. Nažalost, od Grada Sarajeva nisam dobio nikakve informacije. Skulpturu sam poklonio građanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu. Moju drugu skulpturu poklonio sam partnerskom gradu Fridrišafenu. Ovo djelo pod nazivom "Trenutno" izražava trenutak rata u Sarajevu i nastalo je u to vrijeme. Nalazi se na Bodenskom jezeru u Fridrišafenu - naveo je Lutz.

Odgovor Helmuta Luca. Printscreen

Dodao je da je djelo "Zvjezdani put" kojeg je poklonio Sarajevu koštalo gotovo milion eura, a bilo je instalirano i na mnogim drugim lokacijama, poput Rima, Atine, Jeruzalema, Istanbula.

- Istanbul sam svjesno izabrao kao izložbeni grad zbog islamske tradicije Sarajeva. Odatle je skulptura 2005. direktno prenesena u Sarajevo - pojasnio je.egov odgovor podijelio je na Facebooku.

On, kako kaže, sada očekuje informaciju od institucija grada Sarajeva.

- Za obnovu nudim besplatnu pomoć koju bi pružio moj sin Klemens (Clemens), koji veoma dobro poznaje ovo djelo - naveo je Lutc.

Poručio je i to kako je djelo koje se nalazi izloženo u Fridrišafenu, bilo je izloženo 2000. godine ispred Željezničke stanice u Sarajevu. 

Prevedeni odgovor Helmuta Lutca. Printscreen

- "Zvjezdani put" je tada trajno instaliran na trgu Hastahana 2005. godine. Oba su djela tvorila pozornicu za umjetnike iz Sarajeva i Fridrišafena. Tadašnji gradonačelnik prof. Hamamdžić pokrenuo je primopredaju "Zvjezdanog puta", a nova gradonačelnica Borovac rekla je pred novinarima i okupljenm gradskim vijećnicima: "Nećemo podići nikakav drugi spomenik katastrofi Sarajeva, koji poput "Zvjezdanog puta" Helmuta Lutca svojom spiralnom simbolikom utjelovljuje daljnji put. Ovo je jedan istinski spomenik za našu omladinu" - naveo je Lutc.

Dodao je i to kako mu je protest građana Sarajeva zbog demontaže instalacije utjeha, te je poručio:

- Volim multikulturni grad Sarajevo. Zato sam kreirao ova dva djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.