Ajnadžić odgovorio autoru skulpture "Zvjezdani put": Pozivam Vas da budete naš gost i svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela

Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto, kazao je Ajnadžić

N. Aj. / Avaz.ba
07.08.2020 13:22

"Zvjezdani put" u Hastahani

Foto: Arhiv

Povodom uklanjanja umjetničke instalacije umjetnika Helmuta Lutca (Lutz) "Zvjezdani put", iz parka Hastahana u Sarajevu, jučer se oglasio i sam autor Helmut Lutc, koji je kazao da je iznenađen potezom, ali je istovremeno zahvalan svim građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesom demontaže. Rekao je, između ostalog, i da očekuje informaciju od institucija Sarajeva, te da je skulpturu poklonio građanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu.

Na to mu je odgovorio načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, rekavši da vjeruje da će svojim prisustvom uveličati ponovno vraćanje instalacije na Hastahanu.

- Uvaženi gospodine Lutc, povodom neosnovanih tvrdnji pojedinih građana, iznesenih u medijima, kako će se Vaša instalacija „Zvjezdani put“ ukloniti iz parka prof.dr. Nijaz Duraković (bivši lokalitet Hastahana), želim Vas obavijestiti o sljedećem: važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja, te izgradnja novog parka - naveo je Ajnadžić.

Dodao je da predstoje poslovi istraživanja tla sa većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju.

  • Nečelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić odgovorio autori skulpture
    Nečelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić odgovorio autori skulpture Foto: Arhiv

- Nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo djelo sa sadašnjeg lokaliteta, te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca. Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto. U tom smislu želim Vam se još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Ateni, Jeruzalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju, posebno što Vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada - istaknuo je Ajnadžić.

Zamolio ga je i da predloži osobu koja bi u njegovo ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku prof.dr. Nijaz Duraković.

- Nadam se da u cjelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju. Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela „Zvjezdanog puta“ na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva - rekao je načelnik Općine Centar.

Komentari

NA VRH