IDEJNO RJEŠENJE

Iz ljubavi prema gradu: Sarajlije predstavile svoj projekat uređenja parka Hastahana

Ističu kako su uz pomoć arhitekata, geometara i drugih stručnjaka napravili svoj projekat uređenja parka u skladu sa željama građana

Avaz.ba

7.8.2020

Idejno rješenje. Facebook stranica Hastahana park

Projekat preuređenja parka Hastahana (Park dr. Nijaza Durakovića) koji je predstavila Opština Centar nije naišao na odobrenje građana.

Građani Sarajeva okupljeni na Facebook stranici "Hastahana park" predstavili su danas svoje idejno rješenje parka i jasno poručili kakav park žele.

Oni već godinama na javnim raspravama, u dopisima Opštini Centar i peticijama iznose svoje zahtjeve. Navode kako ih načelnik i opštinska administracija ignorišu, zastrašuju, vrijeđaju i izruguju se njihovom uvjerenju da javni službenici, plaćeni javnim novcem, javnim prostorom moraju upravljati u interesu javnosti.

- Nakon vandalskog čina demontaže vrijedne skulpture, poklona građanima Sarajeva, nameće se zaključak da im, kako bi shvatili šta želimo, treba "nacrtati" - ne, ne želimo beton; ne želimo podzemne garaže; ne želimo macole u službi uništenja umjetnosti - naglasili su.

Ističu kako su uz pomoć arhitekata, geometara i drugih stručnjaka napravili svoj projekat uređenja parka u skladu sa željama građana.

- Jasno smo vam rekli šta želimo, a grupa arhitekata, geometara i drugih stručnih lica, iz ljubavi prema našem gradu, odlučila vam je predstaviti i projekat. Na par slika pogledajte kako bi park izgledao da ga općina uređuje u skladu sa taksativno navedenim zahtijevima građana - poručili su.

Najavili su da će cjelovito arhitektonsko rješenje uskoro predstaviti, napravljeno u razmjeri, uz uvažavanje odlika i mogućnosti prostora, koje je izvodivo, a ne, kako kažu, šarena laža poput videosnimka u režiji Opštine Centar.

- I ne, za razliku od Centralne Banke BiH, za koju se i dalje nadamo da je u neznanju postala učesnik u otimanju parka od građana, za projekat nismo morali izdvojiti stotine hiljada KM. Naša valuta je ljubav prema našem gradu, etičan pristup javnim dobrima i poštovanje pravila struke, arhitektonske i svake druge. #HastahanaPark za sve građane! - poručili su za kraj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.