GRADSKI PRIJEVOZ

Iz GRAS-a poručuju da se redovno čiste i dezinficiraju sva vozila

Na sedam punktova vrši se mjerenje temperature zaposlenika

Vrši se redovna dezinfekcija. ARHIV

Piše: A. F. / Avaz.ba

10.8.2020

Ministarstvo saobraćaja KS ponovo je naložilo javnim prijevoznicima putnika na području Kantona, preduzećima GRAS i „Centrotrans“, njihovim zaposlenicima, kao i putnicima u njihovim vozilima, poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Povišena temperatura

Prijevoznici su obavezni zaposlenike koji imaju simptome poput kašlja, povišene tjelesne temperature, bola u grlu uputiti da se obrate svom ljekaru te da s takvim simptomima ne dolaze na posao.

Vozači moraju nositi masku dok upravljaju vozilom. Ostale službene osobe koje se nalaze u vozilu, redari, kondukteri i kontrolori, moraju nositi maske kao ličnu zaštitnu opremu.

 

Korisnici koji koriste usluge javnog prijevoza moraju imati masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Bez propisane zaštitne opreme korisnicima neće biti dozvoljen ulaz u vozila. 

Sjedišta moraju biti vidljivo obilježena razmakom koji osigurava odgovarajuću fizičku distancu između putnika, a u skladu s preporukama ZZJZ KS i FBiH. Na stajalištima, gdje uvjeti to dozvoljavaju, moraju biti vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu javnog prijevoza putnika.

- Prije svakog puštanja vozila u saobraćaj i nakon povratka u garažu vrši se čišćenje i dezinfekcija vozila, te na polaznim i završnim terminalima dok je vozilo u saobraćaju. Na sedam punktova preduzeća vrši se mjerenje temperature uposlenicima prilikom dolaska na posao i svi koji imaju bilo kakve simptome vraćaju se kući – rekli su nam iz Press službe GRAS-a.

Broj zaraženih zaposlenika je 18, a 11 se uspješno izliječilo. Kada je u pitanju sigurnost putnika, navode da nema razloga za zabrinutost.


Puni kapacitet

Trenutno prijevoz funkcionira u punom kapacitetu i odvija se redovno na svim linijama. Sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje s naše strane, jer sve potrebne mjere i aktivnosti provodimo blagovremeno i krajnje odgovorno - kažu iz Press službe.

Apeliraju da se putnici pridržavaju svih mjera i da samo na taj način mogu doprinijeti većoj sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.