PRES KONFERENCIJA

Krizni štab Kantona Sarajevo: Bolja situacija, izolatorij na Bjelavama u tehničkom smislu spreman

Zdravstveni sistem radi u punom kapacitetu, po otežanim uvjetima, naravno, kazao je Beganović

Kemal Beganović, član kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. Ministarstvo zdravstva KS

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

10.8.2020

Danas je zasjedao Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.

Na pres konferenciji održanoj poslije obratili su se Izet Smajić, inspektor kantonalne uprave za inspekcijske poslove i član kriznog štaba, Kemal Beganović član kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Ministar privrede KS Draško Jeličić .

Izolatorij na Bjelavama je spreman. Tehnički su zadovoljeni svi potrebni uvjeti, pregledan je od strane epidemiološke službe, izvršena je dezinfekcija, nabavljena neophodna oprema, pripremljene su zone unutar privremenog izolatorija. U funkciji će biti kada se završe odnosno donesu sve neophodne odluke vezane za funkscioniranje, a to su pravna pitanja. Mislim da ćemo tokom današnjeg dana imati i završen taj dio. Zamišljeno je da izolatorij ima kapacitet do 100 mjesta, podijeljen u pet odjela po 20 pacijenata, na prizemlju i tri sprata. O jednom odjelu će biti će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dvije medicinske sestre. Timove će angažovati javne zdravstvene ustanove, a po potrebi i privatne u KS - kazao je Beganović.

Dodao je da će pacijenti sa težom kliničkom slikom biti prebačeni u COVID bolnicu Podhrastovi.

- Ovaj izolatorij je predviđen za pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom. U slučaju pogoršanja prebacit će se u COVID bolnicu. Zato je ovaj izolatorij i izabran zbog blizine COVID bolnici. U roku od nekoliko minuta u slučaju pogoršanja kliničke slike, bit će u u izolatoriju na Pohrastovima. Taj put pacijenta je naravno definiran - istako je Beganović.



Izet Smajić, inspektor kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Ministarstvo zdravstva KS

Smatra da sistem funkcioniše u svom punom kapacietu.

- Zdravstveni sistem radi u punom kapacitetu, po otežanim uvjetima, naravno. Ovo je veliki izazov, ali je zdravstveni sistem uspješno odgovorio svim izazovima. Krizom upravljaju institucije, krizni štab, Ministarstvo zdravstva, u tom smislu Krizni štab kontinuirano zasjeda, prati situaciju iz sata u sat i u otvorenoj je komunikaciji s Vladom KS - rekao je Beganović na konferenciji za medije.

Pojasnio je da reprodukcijski broj govori o tome koliko će trenutni broj zaraženih zaraziti novih osoba.

- Ako je veći od 1 to znači da će zaraziti više osoba, ako je ispod 1 bit će u regresiji. Trenutno je ispod jedan, što znači da će postojeći broj zaraženih zaraziti manji broj osoba. Postoji blago poboljšanje, očekujemo da je ovaj pik u opadanju - dodao je Beganović ističući da je teško prejudicirati išta.

Inspektor kantonalne uprave za inspekcijske poslove Izet Smajić istakao je da je od marta do danas u situaciji prouzrokovanoj koronavirusom došlo do značajno povećanog broja inspekcijskih nadzora koji je čak pet puta veći u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar privrede KS Draško Jeličić. Ministarstvo zdravstva KS

- Naredbe kriznih štabova svakodnevno kontrolira 15 do 20 inspektora koji na dnevom nivou izvrše i do 100 inspekcijskih nadzora. Rad se vrši tokom cijele sedmice vikendom i u noćnim satima. Sa obzirom da je inspektorat po broju inspektora nedovoljno popunjen, po sistematizaciji 22 inspektora, a trenutno je zaposleno 12 inspektora. Od 17. marta izvršena je preraspodjela inspektora . Na okolnosti ove epidemije od marta je izvršeno 7.304 inspekcijska nadzora, od toga 4.516 na terenu, 2.788 rješenja o zabrani kretanja izadato je za lica koja su bila u kontaktu s COVID osobama ili za koje se sumnja da su pozitvni. Zbog nepoštivanja mjera izdato je 113 prekršajnih naloga u iznosu od 190.000 KM. Zbog pogoršane epidemiološke situacije represivno djelovanje i povećan broj inspekcijskih nadzora. Inspektori su iscrpljeni zbog kontinuirnaog rada. Molimo građane, pravna i fizička lica da poštuju Naredbe Kriznih štabova - kazao je Smajić.

Ministar privrede KS Draško Jeličić iznio je informacije da je, nakon usvojenog rebalana budžeta KS, Kantonalno ministarstvo privrede u saradnji s Ministarstvom finansija KS, izvršilo uplate dijela plate za april i maj za sve privredne subjekte koji su te kriterije zadovoljili po javnom pozivu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.