KORONAVIRUS SE USPORAVA

Pilav: Osim porodičnih klastera, najveći izvor zaraze su importovani slučajevi iz Srbije

To govori o tome da su naši sugrađani nakon opuštene varijante počeli poštivati mjere, kazala je Pilav

N. Aj. / Avaz.ba

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS

Foto: Pres služba KS


Na pres konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo govorila je predsjednica Aida Pilav, a osvrnula se na epidemiološku situaciji u Sarajevu i kretanju epidemije koronavirusa.

- Zadovoljni smo, došlo je do pada broja novozaraženih. To govori o tome da su naši sugrađani nakon opuštene varijante počeli poštivati mjere. Ne možemo nikada respiratorni virus u potpunosti uzeti pod kontrolu, ali možemo reći da je epidemiološka situacija pod kontrolom. Prisutan je linearni rast oboljelih, što znači da nema naglog rasta, iza svega toga stoji naporan rad zdravstvenih radnika i poštivanje mjera od strane naših sugrađana, naglasila je Pilav.

U KS je trenutno 1.101 aktivnih slučajeva koronavirusa, a 2.093 je izliječenih. Zaraženi, njih 81 posto, od ranije su u izolaciji i većina ih pripada porodičnim klasterima. Trenutno je 69 hospitaliziranih i niko od njih nije na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 1.736 osoba.

Do 29. maja, nije bilo aktivnih slučajeva u KS, te je bilo "corona free" zona, nakon toga se bilježe novi slučajevi i rast zaraženih. 

Drugog dana jula i 4. avgusta bilježe se najveći skokovi zaraženih u Sarajevu, ali tada su bili obrađeni testovi za nekoliko dana.

- R koeficijent je broj potencije zaražavanja virusa, ukoliko je ispod jedan, to je dobro, jer označava broj potencijalnih zaraženih na jednog zaraženog. Kod nas je trenutno ispod jedan taj koeficijent, što je jako dobra vijest. To ukazuje na daljnji pad i usporavanje epidemije u KS. Sada imamo u prosjeku 10,37 oboljelih na 100.000 stanovnika što je još jedna činjenica koja ide u prilog tvrdnji o usporavanju epidemije - istaknula je Pilav.

Najviše zaraženih je među radno aktivnim stanovništvom koje je najviše u pokretu, dok je najviše zaraženih na 10.000 stanovnika je u općini Stari Grad.

- Najveći broj oboljelih dolazi iz porodičnih klastera, u većini slučajeva prvooboljeli u porodici zarazi se na poslu, imamo problem sa poslovnim prostorima i još uvijek nismo našli da su prvi izvor zaraze ljudi koji rade npr. u trgovinama, tržnim centrima... Najugroženiji su uposleni u kancelarijama koji ne provode adekvatne higijensko-epidemiološke mjere - kazala je Pilav.

Kako tvrde, drugi veći izvor zaraze su importovani slučajevi iz Republike Srbije i skandinavskih zemalja, Holandije, Njemačke, Hrvatske, Turske, Crne Gore...

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na