KANTON SARAJEVO

Komisija za sigurnost podržala Čamparine izmjene zakona o policiji

Izgubili smo bespotrebno vrijeme zbog amandmana ministra Halebića, rekao Marić

Kakav motiv ima policajac koji ode u penziju a čitav radni vijek se ne pomakne ni za jedan čin. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

9.9.2020

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama unutrašnjim poslovima KS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama policijskim službenicima KS čiji je predlagač zastupnik Aljoša Čampara.

Čampara je 1. septembra uputio prijedlog za usvajanje po hitnom postupku ovih zakona predsjedavajućem Skupštine KS Mirzi Čeliku i Kolegiju Skupštine KS i to na prvoj narednoj sjednici.

Ranije je naglasio da su ovi zakoni potrebni kako bi se omogućilo upošljavanje policajaca u MUP KS, a već krajem godine Upravi policije će nedostajati 550 policajaca što će utjecati i na sigurnost u glavnom gradu BiH.

- Bespotrebno smo izgubili vrijeme zbog amandmana ministra Halebića. To vjerovatno nisu amandmani već neke primjedbe. Mukotrpno smo radili na ovim izmjenama i dopunama, usaglasili smo svako slovo. Trenutno fali 350 uposlenika, a računajući koliko ih treba otići u penziji to će izaći na 550 ljudi. Kakav motiv ima policajac koji ode u penziju, a čitav radni vijek se ne pomakne ni za jedan čin. To želimo promijeniti. Taj proces činovaja je toliko destimulativan bio - rekao je Zvonko Marić, predsjednik Komisije.

Zakonska rješenja ranije je već u proceduru uputio ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, ali je zbog velikog broja amandmana koje je uputio ministar finansija Jasmin Halebić (SDA) zaustavljena ta procedura i Vlada još nije utvrdila ova zakonska rješenja.

- Vlada ima još jednu šansu, a to je da uputi te izmjene i dopune zakona i koliko toliko bude konsturktivna i uputi ih prema Skupštini. Međutim ima druga procedura, član komisije, Čapara je podnio inicijativu da se ti zakoni uvrste i da Skupština da konačnu riječ. Ukoliko Vlada sutra ne uputi kao prijedlog ima proceduralna mogućnost da se zakoni upute prema Skupštini - dodao je Marić.

Kako bi se uzvojile izmjene i dopune Prijedloga zakona, predsjedavajući Skupštine KS treba da zakaže sjednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.