KRIZNI ŠTAB

Pilav: Podaci pokazuju značajno usporavanje epidemije u KS

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima su 24 osobe

Aida Pilav. Fena

Avaz.ba / Fena

16.9.2020

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata broj novozaraženih osoba koronavirusom je 39 - kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aide Pilav na današnjoj pres-konferenciji povodom trenutne epidemiloške situacije u Kantonu Sarajevo.

Koronavirus je potvrđen kod 64 osobe koje su već u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih. Broj izliječenih i oporavljenih u protekla 24 sata je 39, broj smrtnih ishoda u protekla 24 sata je jedan. U protekla 24 sata ukupno je obrađeno 409 testova. Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima su 24 osobe. U protekla 24 sata iz Izolatorija sa hospitalizacije je otpušteno pet pacijenta. 

Pilav je prezentirala mjesečnu analizu epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom. Kazala je kako su u periodu od 1. juna do 15. septembra bila dva pika, jedan početkom jula a jedan u prvoj sedmici augusta, nakon čega je uslijedio pad broja zaraženih što implicira dobru implementaciju javno zdravstvenih mjera. 

- Na osnovu dinamičkog kretanja broj oboljelih na 100.000 stanovnika u KS-u jučer je broj oboljelih bio 6,59 ili možemo reći 6,6 dnevno na 100.000 stanovnika. A usporedbe radi, krajem jula i početkom augusta taj broj je bio 22 na 100.000 stanovnika. Ovaj indikator govori u prilog da dolazi do značajnog pada, usporavanja epidemije i vrlo smo zadovoljni time - kazala je, između ostalog, Pilav. 

Dodala je da se broj aktivnih slučajeva smanjuje i povećava se razlika između broja izliječnih i broja aktivnih slučajeva u KS-u. U KS-u do sada je obrađeno 37.206 testova. 

- Broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija u proteklih 14 dana se kreće između 5 i 8 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva, što odgovara literaturnim prikazima vezano za novi koronavirus, da uvijek između 5 i 7 posto kao teške i srednje teške kliničke slike završavaju na hospitalizaciji, naravno to nije nužno priključenje na respirator - istakla je Pilav. 

Prema njenim riječima, spolna i dobna distribucija oboljelih također odgovora literaturnim prikazima, odnosno 46 posto je ženski, a 54 muški spol. - Prema našim podacima najveći broj novozaraženih u prethodnom periodu je bio kod radno aktivnog stanovništva i to najviše od 36 do 50 godina, te u starosnoj dobi od 19 do 35 godina. Broj novozaražene djece u dobi od 0 do 6 godina ili u presjeku od 0-18 godina je znatno niži. Znatno niži je i procenat zaraženih u dobi od 65 godina - kazala je Pilav. Istakla je da je u KS-u najveći broj ukupnih slučajeva zaraženih bio u najmnogoljudnijim općinama, u Novom Gradu, Novom Sarajevu, a trenutan broj aktivih slučajeva na 10.000 stanovnika je na Ilidži i u Hadžićima. 

- Trenutno u kućnoj samoizolaciji na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS ili zabrane kretanja od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zaključno sa 14. septembrom je 699 osoba - kazala je Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.